eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Elképesztő a munkaerőhiány a szállodaiparban

Mintegy tízezer ember hiányzik a szektorból, az iparág szakmai szervezete szerint most a munkavállalók diktálnak.

Jól megy a szállásadóknak, az erős ősz után úgy tűnik, még a tavalyi rekordforgalmat is felül fogják múlni az idén, a munkaerőhiány azonban komoly gondot okoz az ágazatban - mondta a 24.hu portálnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSzÉSz) alelnöke.

Flesch Tamás az okok között említette, hogy a statisztikák szerint a szálloda- és vendéglátás szegmensben a legalacsonyabbak a bruttó átlagfizetések. A KSH legutóbbi jelentése szerint január-augusztusra bruttó 209 ezer forint volt a szektor átlaga, messze lemaradva a bruttó 324 300 forintos nemzetgazdasági átlagtól.

A munkaerőhiányt ugyanakkor a magas költségek miatt nem tudják vonzóbb bérekkel ellensúlyozni a munkáltatók. Az alelnök azt mondta, hogy szállodától függően a költségek több mint egyharmadát teszi ki a munkabér és járulékai. A bérköltség az elmúlt két évben 40-50 százalékkal nőtt, ami nagy fejlődés, de egyben jelentős teher is a szállodáknak.

A szakember arról is beszélt, hogy nagyon bíznak a jelenleg 18 százalékos szálláshelyáfa jövő évi csökkentésében, mert ez az adómérték régiós szinten versenyhátrányt okoz: Romániában 5 százalékra ment már le az áfa, Szlovákiában pedig 10 százalékra mérséklik azt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×