INFORÁDIÓ 
2019. november 13. szerda
Szilvia

örökös

szabadság

fizetett szabadság

jog

Nem vész el az elhunyt munkavállaló fizetett szabadsága

Nem vész el az elhunyt munkavállaló fizetett szabadsága

Infostart

Apró vigasz lehet a gyászoló örökösöknek, hogy elhunyt hozzátartozójuk ki nem váltott szabadságát megfizettethetik a munkavállalóval egy friss európai bírósági döntés értelmében.

Precedens értékű döntést hozott az Európai Unió Bírósága: kimondta, hogy az elhunyt alkalmazottak ki nem vett éves szabadságát a munkáltató ki kell, hogy fizesse az örökösöknek - írja a Pénzcentrum.hu. A döntés azon alapul, hogy az elhunyt munkavállalónak a ki nem vett szabadság pénzbeli megváltásához való joga örökölhető.

A pert két elhunyt német férfi örökösei indították a munkáltatók ellen, mivel a felperesek szerint igenis ki kell fizetni a néhai alkalmazottak beragadt, fizetett szabadságát, ám a munkaadók ezt megtagadták. Ha a nemzeti jog ezt mégis engedné, és ezáltal e jog az uniós joggal ellentétesnek bizonyul, az örökösök hivatkozhatnak közvetlenül az uniós jogra, mind az állami, mind pedig a magánszemélynek minősülő munkáltatóval szemben

A bíróság azt is kimondta, hogy a munkavállaló nem veszítheti el automatikusan a megszerzett, fizetett éves szabadsághoz való jogát azért, mert nem kérte szabadság kivételét.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018