Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Brutális bővülés után jön a zavar az építőiparban

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. október 24. 11:20
Továbbra is két számjegyű bővülést mutat az építőipar a KSH adatai szerint. Koji László ÉVOSZ-elnök folyamatos és minden szegmensre kiterjedő termelési növekedést tapasztal, a lakáspiacon azonban némi zavar lesz januártól.

Két számjegyű bővülést mutat az építőipar. A KSH adatait az InfoRádiónak értékelő Koji László, az ÉVOSZ elnöke kifejtette: a kedvezményes áfa jövő év végi kivezetése miatt a 2017-eshez képest kevesebb az új szerződéskötések száma.

"Augusztusban 24,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene. Ami számunkra a legfontosabb: az első 8 hónapban 22,6 százalékkal magasabb a teljesítmény a tavalyi első 8 hónaphoz képest" - értékelte a számokat Koji.

Mint elmondta, minden alágazatban növekedés tapasztalható: az épületépítéseknél, az ipari, kereskedelmi és lakóépületeknél csakúgy, mint az út-, vasút- és közútépítéseknél.

Kevésbé lassult be a kivitelezés, mint várták

Koji László szerint az is biztató, hogy a számok hónapról hónapra is növekedést mutatnak.

"A kapacitásbővülés, a hatékonyságjavulás nagyobb, mint amit gondoltunk, így módosítani kellett a 2018-as, 16 százalékos prognózist is, 18-20 százalékos növekedés lesz majd."

Hozzátette: ez alapján meg fogja közelíteni a 3000 milliárd forintot az építőipar ezévi teljesítménye.

Az építőipari piac fontos szegmense a lakásépítés és -felújítás, mintegy 18 százalékot tesz ki. Szerinte az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfa kivezetése meg fogja zavarni az egész piacot, a befektetők pedig kivárnak az új szerződések kötésével.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tovább bővül az építőipar - Koji László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást