Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A Monetáris Tanácsra figyelnek a gazdasági szereplők

Infostart
2018. október 16. 06:46
Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy sem kamatemelés, sem a jegybank nem konvencionális eszköztárával kapcsolatos bejelentés nem várható a Magyar Nemzeti Bank részéről. A Portfolio gazdasági hírportálnak nyilatkozó szakértők többsége továbbra is úgy véli, hogy legkorábban 2020-ban kezdheti el emelni a kamatokat a jegybank.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll. A legutóbbi, szeptemberi kamatdöntést követően a monetáris tanács közölte: az MNB átalakítja eszköztárát, hogy felkészüljön a normalizációra, a monetáris politika irányultsága azonban nem változik. Az elemzők akkor úgy látták,a jegybank elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontjáról, de még nem váltott át szigorítási alapállásra.

Nagy Márton, az MNB alelnöke a szeptemberi kamatdöntés utáni háttérbeszélgetésen elmondta: a monetáris tanács megítélése szerint az inflációs cél elérése érdekében az alapkamat szintjét és a laza monetáris kondíciókat fenn kell tartani. A monetáris politika irányultsága nem változott, az inflációs cél elérése továbbra is 2019 közepétől várható, de a monetáris tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy először a nem konvencionális eszközökkel kapcsolatos lépéseket teszi majd meg az MNB.