Nyitókép: Pexels

Jelentős összeget is érhet a fiatalok speciális tudása

Infostart
2018. szeptember 17. 20:25
Egy európai kutatás szerint egyre kevesebb azok száma, akik a szüleik költségén megélve el tudják végezni tanulmányaikat, így főiskola/egyetem mellett dolgoznak. Persze ez jó a cégeknek is, hiszen olcsó munkaerőhöz juthatnak.

Az idén januárban közzétett Eurostudent VI. gyorsjelentésből, mely többek között a felsőoktatásban résztvevő hallgatók szociális hátterével, életkörülményeivel, munkavállalásával és anyagi forrásaival foglalkozik, kiderült, hogy

minden harmadik magyar egyetemista egész évben dolgozik azért, hogy fedezni tudja a kiadásait.

Közülük minden második hallgató nyilatkozott úgy, ha nem dolgozna, képtelen lenne tanulni. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2017/2018-as tanév őszi szemeszterében (ez a legfrissebb elérhető statisztika) 187 ezer nappali tagozatos hallgatója volt a felsőoktatásnak, e szerint több mint 62 ezer diákot dolgozik valamilyen formában a főiskola, egyetem mellett - írta a Pénzcentrum.

Mennyi pénz kell?

Az Eurostudent VI. adataiból az is kiderül, hogy az átlagos havi megélhetési és tanulmányi költségek összesen 133 625 forintot tesznek ki azoknak, akik nem a szüleikkel élnek, és 91 013 forintot azok számára, akik a családi otthonban laknak. Ezt a pénzt pedig elő is kell teremteni valahonnan.

Jellemzően szeptember közepén, végén indul meg a kereslet az iskola mellett is végezhető diákmunkák iránt

- mondta a portálnak Majzik Nándor, a Maló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője. Amint lemegy a beiratkozás és kialakulnak az órarendek, a diákok egy jelentős része munka után néz.

A magyar cégeknek pedig szükségük van a munkaerőre. Főleg egyszerűbb munkákra keresnek diákokat, árufeltöltésre, pénztárosnak, adminisztrációs és adatfeltöltő munkák. Ezekért átlagosan bruttó 1100-1200 forintot fizetnek óránként. Ám ha valaki jól beszél legalább egy nyelvet, esetleg kifejezetten speciális tudás van a birtokában, akár 1700-1800 forintot is megkereshet óránként. Ez egy hónapban heti 20 óra munkával számolva 88 és 136 ezer forint közötti bevételt jelenthet.

Az adminisztráción, leltározáson, árufeltöltésen, csomagoláson túl elhelyezkedhetnek a diákok más feladatkörökben is:

  • luxusautók karbantartójának 1200 forintot fizetnek egy órára
  • "Békázásért" (logisztikai központ termékeinek rendezgetése hidraulikus raklapemelővel) 1224 forintot lehet keresni óránként
  • játékbolti hostessként 800 forintot
  • utasbiztonsági sormenedzserként (a kézipoggyász vizsgálatának előkészítése) 1256 forintot.

Szetlák Tamás, az Atlasz Csoport igazgatója szerint ha valakinek speciális tudása van, mondjuk informatikusnak, webfejlesztőnek tanul és tudja is már használni a tudását, annak a cégek akár 7000 forintot is fizetnek óránként.

Gyakornoki állások

A legjobb, ha a diák talál főiskola/egyetem alatt olyan gyakornoki állást, ami kapcsolódik a tanulmányaihoz. A cégek átlagosan 1400-1500 forintos órabérért keresnek például HR gyakornokot,
marketing gyakornokot, social media manager gyakornokot, junior könyvelőt, gépész gyakornokot, webfejlesztő gyakornokot is.