Megszűnik egy különadó

Infostart
2018. szeptember 5. 07:46
Január elsejétől a befektetési szolgáltatók mentesülnek a különadó megfizetése alól - írja a Világgazdaság.

A lap cikke szerint jövőre a befektetési vállalkozások mentesülnek a pénzügyi szervezetek különadója alól. Az erre vonatkozó törvény 2019. január 1-jétől hatályos változatából ugyanis kikerültek ezek a cégek, de bent maradtak az árutőzsdei szolgáltatók, a tőzsdeüzemeltető (vagyis a Budapesti Értéktőzsde), az elszámolóház (Keler) és a tőkealap-kezelők.

A befektetési vállalkozásoknál az adó alapja az adóévet megelőző második adóévi éves beszámoló adataiból számított korrigált nettó árbevétel volt. Egy kormányrendelet szabta meg, mi alapján kell kiszámolni a korrigált árbevételt – ez az alaptevékenység, vagyis a befektetési szolgáltatási tevékenység bevétele volt. A cégek ennek az 5,6 százalékát fizették be, de a különadót csökkentik bizonyos tételek.

A Világgazdaság számításai szerint 2017-ben

az öt piacvezető hazai szolgáltató 400-450 millió forint körüli összeget fizetett különadó címén,

ebből az Erste 115, a Concorde 160, az Equilor pedig 105 millió forintot.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai befektetési vállalkozásoknál a befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei tavaly 39 milliárd forintot tettek ki: ha ez alapján vetik ki az 5,6 százalékos közterhet, jövőre 2,2 milliárd forintot kellene fizetniük az ágazat szereplőinek.

A különadó eltörlése érdekében érveltek a piaci szereplők. A magyarországi brókercégeknek versenyhátrányt okozott ez a kiadás, a határokon átnyúló szolgáltatást kínáló cégekre ugyanis nem vonatkozik a jogszabály.