Nyitókép: Krizsán Csaba

Fontos eszközzel bővült Magyarország villamoshálózata

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. augusztus 23. 17:12
Bemutatta az ALTEO energiaszolgáltató az ipari méretű innovatív villamosenergia-tároló berendezését Zuglóban. A cég vezérigazgatója az InfoRádióban arról beszélt, hogy a tároló lényege, hogy segítségével megoldható a naperőművek termelése és az adott pillanatban jelentkező fogyasztási igény közötti különbség kiegyenlítése. Chikán Attila közölte, a projekt több mint 1 milliárd forint összértékű.

A berendezés telepítéséhez szükséges projektet az Innovációs Hivatalnál megnyert pályázatból fedezték – árulta el Chikán Attila. Az ALTEO vezérigazgatója hozzátette: az energiatároló segít integrálni a naperőműveket a villamoshálózatba, és kiegyenlíteni az energiatermelés és a fogyasztási igény közötti különbséget.

Az energiatároló telepítésével a fenti különbség kiegyenlítését szolgáló szabályozóközpontot segíti a pontos feladatellátásban. Azt is lehetővé teszi, hogy a központba integráljanak időjárásfüggő megújuló energiatermelőket. A berendezésben egyedülálló, hogy olyan rendszerbe telepítették, mely hatással van más erőművekre és a cég szabályozóközpontjára. Ráadásul egész Magyarország megújuló-energiafelhasználását is fellendítheti.

A teljes projekt valamivel több mint 1 milliárd forintba került, ebből 500 millió forint az Innovációs Hivatal támogatása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást