Egy minimálbérnyi a különbség egy szabolcsi és egy fővárosi fizetése között

Infostart
2018. augusztus 23. 06:49
Több mint 120 ezer forinttal visz haza kevesebbet egy átlagos szabolcsi dolgozó egy budapestinél. A különbség sokkoló, bár a tendencia javul, volt már ennél nagyobb bérszakadék is.

Egészen pontosan 122 686 forinttal visz többet haza havonta fizetésként egy átlagos fővárosi dolgozó, mint egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei - írja a Központi Statisztikai Hivatal első félévre vonatkozó területi statisztikája alapján az Mfor.hu.

A 122 686 forint pontosan 2653 forinttal több, mint amennyit jelenleg egy garantált bérminimumra bejelentett alkalmazott vihet haza, vagyis

egy minimálbérrel kevesebb pénzből kell megélnie havonta egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő és dolgozónak, mint egy budapestinek.

A cikk emlékeztet arra, hogy noha az összeget tekintve még soha nem volt ekkora differencia a legalacsonyabb és a legmagasabb átlagos fizetést regisztráló megyék között, mégis javulás tapasztalható, mert a budapesti fizetések most 82 százalékkal haladják meg a Szabolcs megyeit, míg 2 évvel ezelőtt a 90 százalékot is meghaladta a különbség.

A 149 568 forintos Szabolcs megyei átlagkeresetek nemcsak az országos átlaghoz és a fővárosi bérszínvonalhoz képest vannak lemaradva, hanem a második legkisebb nettó keresethez, a Békés megyei 158 904 forinthoz képest is mintegy 10 ezer forint a lemaradás.