Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

A nagy meleg hatására átrendeződhet az energiapiac

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2018. augusztus 14. 19:31
Az Európában tapasztalt rendkívüli meleg a földgáz-felhasználás növekedését eredményezte – mondta Pletser Tamás az InfoRádióban. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője jelezte, az extrém időjárás miatt több megújuló energiát előállító üzem termelése csökkent.

1976-ban hasonló meteorológiai jelenséggel találkoztak: a futóáramlat meggyengülése (vagy angolul jet stream) rendkívüli meleggel, kevés széllel és a napsütéses órák számának emelkedésével járt – emlékeztetett a szakértő.

Pletser Tamás kiemelte: az energiapiac is felbolydult, hiszen egyrészt vissza kellett fogni a nukleáris erőművek teljesítményét, másrészt a vízi erőművek sem teljesítettek jól az alacsony vízszint miatt, illetve a kőszén folyón történő szállítása is ellehetetlenül.

A napenergia és a fölgáz fogyasztása ennek köszönhetően megemelkedik.

A természetes folyamatok is azt mutatják, hogy Európában a földgáz térnyerése a legerősebb az energiahordozók közül. A jelenség a piac átrendeződésével is járhat: áramtüskék alakulhatnak ki (amikor az áram ára jelentősen felmegy); a problémát leginkább a földgázzal lehet elkerülni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást