Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Olcsóbbá válhat jövőre a bankolás a lakosság számára

InfoRádió
2018. augusztus 10. 13:06
Olcsóbbá válhat a bankolás jövőre - értesült az InfoRádió.

Az OTP vezérigazgató-helyettese, Bencsik László az InfoRádió kérdésére elmondta: a tranzakciós illeték részleges kivezetése vélhetően a banki költségek csökkenéséhez vezet a lakossági ügyfeleknél. A jövő évi adótörvények szerint 2019-től 20 ezer forintos összeghatárig eltörlik a lakossági átutalások esetében a tranzakciós illetéket.

A tranzakciós illeték okozta költség csökken, így kedvezőbb lesz a helyzet a bankok számára, ezzel az ügyfelek is jobban járnak – mondta Bencsik László. A vezérigazgató-helyettes kiemelte: mivel az intézményeknek a kézpénzfelvételt – egy bizonyos összeghatárig – ingyenesen kell biztosítaniuk, az elektronikus tranzakciókat pedig terheli az illeték, így utóbbi szolgáltatás versenyhátrányba került az utóbbi időben.

„Ez oda fog vezetni, hogy az elektronikus tranzakciók versenyképesebbek lesznek”

– vélekedett a szakértő, aki hozzátette: ennek társadalmi és nemzetgazdasági haszna is van, hiszen minél kevesebb készpénzt használunk, annál hatékonyabb az ország gazdasága. „A készpénz nem egy hatékony fizetési mód” – fogalmazott. Mint mondta, a fejlettebb gazdaságokban lényegesen kisebb a készpénzhasználat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Olcsóbbá válhat jövőre a bankolás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást