eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Eltávolítják a festéket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületéről 2018. január 17-én. Az ÁSZ székházát a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le. Az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ÁSZ az önkormányzatok újraeladósodását próbálja megelőzni

A vizsgált önkormányzatok, és az azok által működtetett társaságok egy részénél is talált szabálytalanságot az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ közzétette kilenc társaság ellenőrzésének eredményeit.

Az Állami Számvevőszék folyamatosan rajta tartja a szemét a helyi önkormányzatok, gazdasági társaságok gazdálkodásán, ezzel is hozzájárunk ahhoz, hogy a hibás gyakorlatok ne ismétlődhessenek meg, illetve az önkormányzatok újraeladósodását próbálják megelőzni - mondta Klinga László, az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Elmondta, hogy

a kilenc ellenőrzött társaság között van két budapesti, egy csömöri, egy tatai, egy kisteleki, egy tiszaföldvári, egy Bátonyterenyei, egy sümegi és egy gyulai társaság.

"Az ellenőrzött társaságok többségében településüzemeltetéssel, önkormányzati vagyonkezeléssel, szociális feladatok ellátásával, könyvtár és múzeumüzemeltetésével foglalkoztak, tehát nagyon sokrétű ez a feladat, amit elláttak" - mondta az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Szabálytalanságok típusai

Klinga László kifejtette, hogy a vizsgálat során ellenőrizték a tulajdonosokat, és a tulajdonos önkormányzatoknál, és az ellenőrző társaságoknál is tártak fel szabálytalanságokat.

"A tulajdonos önkormányzatokról elmondható, hogy

a tulajdonosi joggyakorlás kereteit a jogszabályelőírásoknak megfelelően kialakították és a tulajdonosi jogokat szabályszerűen gyakorolták, azonban voltak szabálytalanságok.

Legjellemzőbbek voltak:

  • A tulajdonos a társaság vezető tisztségviselőjére, munkavállalóira vonatkozó juttatások rendszeréről nem alkotta meg a szabályzatát.
  • A társaság beszámolóját a felügyelő bizottság írásbeli jelentésének hiányában fogadta el, és az is előfordult, hogy az ellenőrzött időszak egyes részeiben nem működtette a felügyelő bizottságot.
  • A társaságok számviteli gazdálkodási szabályozottságában is voltak hiányosságok, ezzel nem biztosították a szabályszerű működés feltételeit, mivel csak akkor tudnak megfelelően működni, ha a saját maguk által előírt szabályokat a későbbiekben betartják. Ha nincsenek ilyenek, akkor ez a működési feltétel nem adott.
  • Nem történt meg szabályszerűen az egyes bevételek és ráfordítások elszámolása.
  • Egyes bizonylatokkal nem rendelkeztek, nem tudták igazolni az elszámolás konkrét háttérdokumentumait.
  • A vagyongazdálkodás területén nagyon gyakran előforduló szabálytalanság, hogy a beszámolók mérlegét - ami az egész gazdálkodás alapját erősíti meg - leltárral nem teljeskörűen, vagy nem támasztották alá.
  • Több esetben elmaradt a tárgyi eszközök mennyiségi leltárfelvétele, ezzel nem biztosították az elszámoltathatóságot, tehát nem tudták azt igazolni az ellenőrzött szervezetek, hogy az adott mérlegtétel ténylegesen alá van-e támasztva dokumentumokkal.
  • Ellenőrizték továbbá a közérdekű adatok közzétételét, hogy közzétették- e a társaságok, illetve, hogy ennek a szabályait előírták-e szabályzatban. A szabályzatok elkészítése, illetve a gyakorlati végrehajtás is több esetben elmaradt. A társaság átláthatósága nem volt biztosított.

Ezek voltak a főbb sarkalatos pontok, amelyeket az ellenőrzések feltártak, és ezeknek a hiánya mind-mind hozzájárulhat az önkormányzatok eladósodottságához - összegezte ellenőrzéseik eredményét Klinga László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×