eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

A nagy hőségnek már a sörgyárak sem örülnek

Szinte mindenre kihat a földön uralkodó rettentő hőség, nincs ez másképpen a sörpiacon sem. A fullasztó forróság és szárazság hatására az észak-európai termőterületeken kiszáradtak a sörárpa-ültetvények, ez pedig nehézséget okozhat a sörgyáraknak a maláta beszerzésekor, illetve árfelhajtó tényező.

Skandináviában, Németország északi részén és a Balti államokban a nagy árpatermelő gazdaságokban 30-40 százalékkal is alacsonyabb terméseredmények születhettek az elmúlt időszakban - derül ki az Evergrain kereskedőház adataiból, amelyet a Bloomberg idéz - írja az Origo.

Néhány gyártó már árat is emelt

Ennek hatására az árpaárak emelkedtek, ezt az áremelkedést pedig valószínűleg kénytelenek lesznek továbbhárítani az ellátási láncban:

egyes német sörgyártók már emelték is az árakat.

A francia sörárpa április óta több mint 35 százalékkal drágult, ezzel elérte a 2013-as csúcsot. A világ második legnagyobb sörgyártójának számító holland Heineken második negyedéves gyorsjelentésében már növekvő alapanyagköltségekről számolt be.

A már említett Evergrain ügyvezető igazgatója szerint jelentős áremelkedésről van szó a sörárpa esetében, ő viszont azon a véleményen van, hogy

ezt végső soron a sörgyártóknak kell majd átvállalniuk.

Drámai változások a termelésben a hőség hatására

A cikk szerint a hőség és a vele párosuló szárazság drámai változásokat idézett elő a sör alapanyagának piacán, ugyanis nemrég még több mint egymillió tonnás túltermelést prognosztizáltak a szakértők sörárpából, mostanra azonban

szinte biztos, hogy hiány lesz az alapanyagból, és a termés minősége sem lesz megfelelő.

Az északibb terülteken egyre rosszabb a helyzet, várhatóan jóval alacsonyabbak lesznek a betakarított mennyiségek, és szintén minőségi problémák várhatóak. Egy sörpiaci tanácsadással foglalkozó cég szerint 490 ezer metrikus tonna hiány lehet a a tavaszi sörárpából a szezonban, amire nyolc éve nem volt példa.

Franciaország lehet a hős!

Százalékosan nézve a tavaszi sörárpa termése összességében tizedével maradhat el az elmúlt öt év átlagától.

Az északi országok gyenge hozamait kiegyensúlyozhatja Franciaország, ahol jelentős mennyiségeket takarítottak be az idén ebből a mezőgazdasági terményből.

A francia segítséggel a sörgyáraknak valószínűleg lesz elég alapanyaguk ebben a szezonban is, ezért egyes prognózisokkal szemben mégsem fognak árat emelni.

Emellett azért sem valószínű, hogy a sörkedvelőknek többet kellene fizetniük a sörért, mert a maláta végső soron az előállítási költségek csupán elhanyagolható hányadát teszi ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×