Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Milliárdokat kapnak vissza a Malév utasai

Infostart
2018. augusztus 7. 07:55
Bírósági döntés értelmében több ezer - a légitársaság csődje miatt pórul járt - Malév-utasnak jár vissza a befizetett, de le nem utazott repülőjegyek árának 72 százaléka.

Ezt az összeget eddig a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) tartotta vissza, de most, az amszterdami bíróság döntése következtében 11,4 millió dollárt szabadítanak fel - írja a Napi.hu.

A cikk emlékeztet arra, hogy a Malév 2012-es csődje előtt ilyen nagyságrendű összeget fizettek be az utasok - az utazási irodákon keresztül - a repülőjegyekért, de a csőd miatt ezt már nem tudták leutazni.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség a pénzt zárolta, és mindeddig nem utalta vissza az utazási irodáknak - értelemszerűen azok pedig nem fizethették vissza az utasoknak.

Az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége 2015-ben 184 utazási iroda nevében beperelte a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséget, hogy fizesse vissza az összeget. A helyzetet bonyolította, hogy a pénzért bejelentkezett az orosz Vnyesekonombank (VEB) is,

a Malév ugyanis több tízmilliárdos összeggel tartozott az orosz pénzintézetnek is.

Az orosz bank keményen fellépett érdekei mentén azt állítva, hogy joga van rátenni a kezét a repülőjegyekből származó összegre. Ezt utasította most el az Amszterdami Bíróság.

A Napi.hu úgy tudja, hogy a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek most 11,4 millió dollárt kell visszafizetnie az utazási irodáknak - amelyek egyébként 15,8 millió dollárt követeltek vissza a szervezettől még 2015-ben, amikor a pert indították. Az utasok az általuk befizetett összeg 72 százalékához juthatnak hozzá, a Malévot hitelező VEB viszont egy fillért sem kaphat ebből a pénzből.

Hogy pontosan hány utast érinthet a kártérítés, arra egyelőre nincs adat, az azonban bizonyos, hogy a pénzhez csak azok juthatnak, akik utazási irodán keresztül vettek repülőjegyet. Azok, akik interneten vásárolták meg a jegyüket, vélhetően nem kaphatják vissza pénzüket - írja a Napi.hu.