Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Itt a kánikula, csúcsra járnak a légkondik - brutális villanyszámlák lehetnek

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. augusztus 1. 08:16
Akár napi 8 százalékkal is emelkedhet háztartásonként az áramfogyasztás a hőség miatt, ami a számla összegén is megmutatkozik - közölte az E.ON szóvivője. Varga Ivett az InfoRádióban kijelentette: rendelkezésre áll a szükséges villamosenergia, a vállalat hálózatát pedig felkészítették, így nem kell fennakadásra számítani a nagy melegben.

Néhány éve a téli időszakban lehetett villamosenergiafogyasztási csúcsokat mérni, most már elsősorban a klímaberendezések egyre növekvő terjedése miatt a nyári felhasználás is kifejezetten jelentős. A hűtés miatt megemelkedő energiaigény rendszerint már egy-két nap tartós meleg után határozottan érezhető - mondta Varga Ivett, az E.ON szóvivője.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy

napi 6-8%-al is növekedhet az áramfogyasztás ebben az időszakban és már a számla összegén is megjelenhet, hogyha valaki tartósan klímaberendezést használ.

"Amint a tartós meleg beáll egyre inkább szükség van a klímaberendezések használatára, ez a 6-8%-os többletfogyasztás elsősorban erre vezethető vissza" - tette hozzá.

Meleg időben gyakrabban nyitogatjuk a hűtőajtót is, hogy egy kis frissítőhöz jussunk, viszont valószínűleg nem állunk neki sütit sütni és tűzhelyet bekapcsolni a nagy kánikulában. Van ebben egyéni eltérés, de nem szabad elfelejteni, hogy a felhasználás jelentős része nem a lakosságtól származik és a termelési szintű energiafelhasználás nem annyira érzékeny arra, hogy milyen az időjárás odakint - fogalmazott az E.ON szóvivője.

"A szükséges villamosenergiamennyiség rendelkezésre áll, és a hálózat felkészítése is megtörtént még tavasszal, ezért különösebb fennakadásra, vagy eltérésre nem kell számítani

a melegebb időszakokban" - mondta Varga Ivett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
8 százalékkal is nőhet a fogyasztás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást