Nyitókép: Pixabay

Újabb lépésre készül a kormány a kiskereskedelmi láncok ellen

Infostart
2018. július 19. 13:31
A napi fogyasztási cikkek piacán 2015-től érvényes, kétévnyi veszteséges működést korlátozó rendelkezést az uniós elvekkel összhangba hozva újabb piacszabályozó intézkedés követheti.

Kivezeti a kormány a kereskedelmi törvény - multicégek által sokat kritizált -, 2014-es módosítását. Eszerintnem értékesíthettek napi fogyasztási cikkeket azok a nagykereskedelmi cégek, amelyek évente legalább 15 milliárd forintos nettó árbevételt értek el ezzel a fő tevékenységgel, de két egymást követő évben veszteséget vagy nullás eredményt termeltek a mérlegbeszámolójuk szerint.

A második veszteséges esztendőt követő évtől érvényes korlátozás lehetőségét a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter által benyújtott módosító indítvány törölné 2019-től, ha a parlament megszavazza.

A Magyar Idők szerint szó sincs arról, hogy a kormány meghátrált volna az unió elől, illetve hogy felpuhult az eddig képviselt kereskedelempolitika, sőt az uniós elvekhez igazítva a mostani korlátozást újabb piacszabályozó intézkedés követheti, amely hasonló elvek mentén ugyancsak az adóelkerülést akadályozná a kiskereskedelemben.