INFORÁDIÓ 
2019. február 23. szombat
Alfréd

versenyképességi tanács

jegybank

mnb

varga mihály

palkovics lászló

Budapest, 2018. július 10. Varga Mihály pénzügyminiszter (j) beszél, mellette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2018. július 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Nyár végére készül el a versenyképességi javaslatcsomag

Infostart

A fenntartható felzárkózásról, valamint a gazdaságfejlesztés stratégiáról tárgyaltak a Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülésén.

A megbeszélés után Varga Mihály pénzügyminiszter doorstep sajtótájékoztatót tartott Palkovics László innovációs miniszterrel. Varga Mihály beszélt arról a jegybanki javaslatcsomagról, amely 180 lépésben javítaná az ország versenyképességét.

A 180 pontos javaslatcsomag szerint a versenyképességi reformokkal 4-4,5 százalékos gazdasági növekedés, bérfelzárkózás, csökkenő importfüggőség érhető el, és az ország a reformpályán eléri Ausztria fejlettségének 80 százalékát, magas termelékenységgel.

A 2030-ra elérhető eredmények közé sorolták, hogy a GDP átlagos növekedése 4,4 százalék, a nettó reálbérek kumulált emelkedése 87 százalékos lehet, a folyó fizetési mérleg egyenlege tartósan többletes marad, a GDP-arányos nettó külső adósság pedig csökken. Az infláció 2030-ra 3 százalékos, az államadósság pedig 38 százalék lehet a javaslat szerint.

A reformterületek között az MNB kiemeli az állami hatékonyság növelését a digitális közszolgáltatásokkal, az adóbevallások egyszerűsítésével.

Az MNB szerint adóreformok szükségesek a teljes foglalkoztatásért, a munkát terhelő adók csökkentését folytatni kell. A fő célok között szerepel a modern egészségügy kialakítása pénzügyi revízióval, állami ellátás javításával. A javaslatcsomagban kkv-stratégia, iparstratégia, exportstratégia, és innováció is szerepel.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy véglegesítették a nyelvoktatási és a képzési javaslatcsomagot. Palkovics László innovációs miniszter elmondta, hogy az irányítása alatt álló tárca javaslatai között szerepel a magyar vállalatok termelékenységének javítása, a közlekedési feltételek javítása, a logisztikai rendszer jobb működtetése, a tiszta és okos energetikai rendszer.

Varga Mihály pénzügyminiszter kérdésekre válaszolva kifejtette: a következő hónapokban szintetizálják a három javaslatcsomagot, és ezek alapján nyár végére készül el a versenyképességi tanács javaslata.

Nyitókép: Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018