eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma
A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A vártnál jobb inflációs adat jött ki

A fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak júniusban, mint egy évvel korábban. Előzetesen az elemzők 3,2%-os inflációra számítottak.

Májushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékos volt a drágulás - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 15,0 százalékkal, a dohányárukért 8,9 százalékkal kellett többet fizetni júniusban, mint egy évvel ezelőtt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy havi szinten is az üzemanyagok és a dohányáruk emelték a mutatót, az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek és a ruházati termékek ára ugyanakkor csökkent júniusban májushoz képest.

Január-június között a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított maginfláció 2,4 százalékkal nőtt júniusban az előző év azonos hónapjához, és 0,3 százalékkal az előző hónaphoz képest.

Májusban az export euróban számított értéke gyakorlatilag nem változott éves összehasonlításban, az importé 2,9 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi többlet pedig 577 millió euró (185 milliárd forint) volt, 245 millió euróval csökkent.

A forgalom alakulását befolyásolta, hogy 2018 májusában egy munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban - áll a KSH jelentésében.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×