INFORÁDIÓ 
2018. november 21. szerda
Olivér

infláció

ksh

drágulás

export

A vártnál jobb inflációs adat jött ki

A vártnál jobb inflációs adat jött ki

Infostart / MTI

A fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak júniusban, mint egy évvel korábban. Előzetesen az elemzők 3,2%-os inflációra számítottak.

Májushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékos volt a drágulás - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 15,0 százalékkal, a dohányárukért 8,9 százalékkal kellett többet fizetni júniusban, mint egy évvel ezelőtt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy havi szinten is az üzemanyagok és a dohányáruk emelték a mutatót, az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek és a ruházati termékek ára ugyanakkor csökkent júniusban májushoz képest.

Január-június között a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított maginfláció 2,4 százalékkal nőtt júniusban az előző év azonos hónapjához, és 0,3 százalékkal az előző hónaphoz képest.

Májusban az export euróban számított értéke gyakorlatilag nem változott éves összehasonlításban, az importé 2,9 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi többlet pedig 577 millió euró (185 milliárd forint) volt, 245 millió euróval csökkent.

A forgalom alakulását befolyásolta, hogy 2018 májusában egy munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban - áll a KSH jelentésében.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018