Nyitókép: Németh György

Nem mindig adóköteles a diákmunka

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. június 9. 14:20
Adózás, közteherviselés szempontjából a diák ugyanolyan munkavállaló, mint bármelyik felnőtt, de vannak kivételes esetek.

A diák foglalkoztatásának jellege határozza meg, hogy az abból szerzett jövedelem után kell-e adót fizetnie, vagy sem - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője. Ha valakit például mezőgazdasági idénymunkásként, alkalmi munkásként, színpadi statisztaként foglalkoztatnak, akkor egy bizonyos keretösszeget nem halad meg a fizetség, amit a munkájáért kap, nem kell adózni utána.

Kiss Péter András hangsúlyozta, hogy mindig a foglalkoztatónak van teendője, neki kell bejelentenie és megfizetnie az adóhivatal felé az összegeket. Ha valakit például munkaviszonyban alkalmaznak, a járulékokat, az adózást a munkáltató intézi. Ő ad igazolást a nettó bérről a diáknak, aki ezt a következő NAV-os adóbevallás-tervezet ellenőrzéséhez fel tudja használni.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak.

Idén minden diáknak adóazonosítóra van szüksége, ha munkát szeretne vállalni.

Ha valaki nem találja az adókártyáját, nem tudja az adóazonosító jelét, segítséget kérhet az adóhivataltól, ezért nem kell fizetni.

A NAV adószakmai szóvivője szerint diákmunkánál is jó ragaszkodni az írásos munkaszerződéshez, a kötelező teendők, jogok írásos rögzítéséhez, így könnyebb tisztázni, ha nézeteltérések támadnának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A diákmunka adózási szabályai
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást