Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely

Díjat kap Kornai János, a "csendes bálványdöngető, a kritikus hazafi"

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. június 8. 20:34
Kornai János kapja idén a Közép-európai Egyetem legmagasabb kitüntetését, a Nyílt Társadalom díjat.

Kornai János az egykori kommunista társadalmak gazdasági átalakulását ösztönző munkájának elismeréseként kapja meg a kitüntetést.

A Közép-európai Egyetem közleményében méltatta a közgazdász professzor tevékenységét. A CEU elnök-rektora úgy fogalmazott, hogy Kornai egy „Csendes bálványdöntögető, szabad szellem, radikális gondolkodó és kritikus hazafi.

Élő példája annak, mire lehet képes egy ember, ha életét és munkáját a nyílt társadalom alapértékei, a szabadság iránti elkötelezettség és a félelmet nem ismerő intellektuális őszinteség vezérlik"

– emelte ki Michael Ignatieff a CEU közleményében.

A 90 éves Kornai János, egyetemi tanár, akadémikus, Széchényi-díjas, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa.

Az 1950-es években indult több évtizedes kutatói tevékenységével a szocialista gazdasági rendszer elemzésének legismertebb kutatójává vált. Több munkájában mutatott rá a kommunista rezsimek irracionalitásaira.

Fő kutatási területe a szocialista gazdasági rendszer, a nem-egyensúlyi rendszerek és a posztszocialista átmenet.

Neve a 60-as évektől került a matematikai közgazdaságtan művelőinek tudóstársaságába.

Az 1989-ben jelentkező Indulatos röpirat című munkájában a kapitalista út mellett foglalt állást, a piaci szocializmus vagy más harmadikutas elképzelések ellenében.

Összefoglaló műve, „A szocialista rendszer – kritikai politikai gazdaságtan” 1993-ban készült el.

Az 1994-ben alapított Nyílt Társadalom díjat egyébként először Karl Popper filozófus vehette át. A díjazottak között számos közéleti szereplő, politikus, író, történész és emberi jogi aktivista neve is megtalálható: így megkapta a kitüntetést például Václav Havel, Göncz Árpád, Tom Lantos, Bronislaw Geremek, Kofi Annan, Richard Holbrooke és Joachim Gauck is.

Kornai János a díjat a CEU diplomaosztó ünnepségén, június 22-én veszi át.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kornai kitüntetése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást