Nyitókép: Kovács Tamás

Nagy kérdés, sok-e a Fradi ötmilliárdja

InfoRádió
2018. június 4. 20:46
A Ferencváros és a Videoton költségvetése kiemelkedett a hétvégén zárult labdarúgó NB I-es szezonban. Egyedül a kiesett Balmazújváros büdzséje maradt egymilliárd forint alatt, miközben a nemzetközi sztárklubok euró százmilliókból gazdálkodnak.

A Portfolio cikke szerint az FTC költségvetése ebben a szezonban csaknem 5,3 milliárd forintos volt, míg a Videotoné 4,4 milliárdot tett ki. Az ezüstérmes Fradit és a bajnok székesfehérváriakat jókora lemaradással követik a riválisok: a Puskás Akadémia a harmadik 2,5 milliárdos büdzsével, míg a negyedik ezen a listán a záró fordulóban a kieséstől megmenekülő Diósgyőr 2,2 milliárddal.

Másfél milliárd felett alakult ebben a szezonban a Honvéd, az Újpest és a Debrecen költségvetése, egymilliárd alatt pedig egyedül a Balmazújváros számolhatott, konkrétan bő 731 millió forinttal, de ez még így is csaknem 71 százalékkal haladja meg az előző szezonbelit, ez pedig arányaiban a legnagyobb előrelépést jelenti az élvonalbeli klubok között. A Haladás és az Újpest kivételével minden NB I-es klub költségvetése nőtt.

Összehasonlításképpen érdemes megnézni a külföldi futballklubok és a férfi kézilabda BL-ben rendszeresen szereplő magyar egyesületek költségvetését.

Ez utóbbi kategóriában a Veszprém több, mint 4,2 milliárd forintból gazdálkodott 2017-ben, ezzel kiemelkedik a mezőnyből, és csak a labdarúgó NB I két élklubjának szezonbeli lehetőségeitől marad el, míg a Szeged büdzséje tavaly 1,8 milliárd forint volt, ez pedig egy közepes költségvetésű NB I-es futballklubénak felel meg.

Ami a legnagyobb labdarúgó-egyesületeket illeti, a Deloitte áprilisban közzétett kimutatása szerint a Manchester United áll az élen több mint 676,3 millió euróval, vagyis mai értéken nagyjából 215 milliárd forinttal. Alig kétmillió euróval marad el ettől a Real Madrid büdzséje, míg a Barcelonáé átszámítva nagyjából 207 milliárdos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Futballklubok büdzséje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást