Nyitókép: Mohai Balázs

Nagyot kaszáltak itthon az autószalonok

Infostart / MTI
2018. június 1. 14:07
Tovább nőtt májusban az új autók eladása, a vevők 40 százaléka magánszemély.

Az új autók eladása 17,5 százalékkal nőtt májusban Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy 12 871 új személyautót helyeztek forgalomba a múlt hónapban. Az év első öt hónapjában 28,6 százalék volt a növekedés a 2017. január-májusi időszakhoz képest.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesültének adatai szerint

a májusi eredmények elsősorban a magánvásárlók visszatérését tükrözik, arányuk meghaladta a 40 százalékot,

ráadásul a céges vásárlások egy része - különösen az egy-három autós céges vásárlások - is magánvásárlásnak tekinthetők.

Az alacsony betéti és hitelkamatok is ösztönzik a fogyasztást. Ennek megfelelően az új és a használt gépjármű-import is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélése, de

a használtautó-import korösszetétele még mindig egészségtelen.

A májusban újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik között 132 volt tisztán elektromos meghajtású, számuk idén elérheti a 2000-2500-at.

A kishaszon-jármű piac visszaesése megállt, a nagyhaszon-járműveknél viszont májusban 17,4 százalékos volt a visszaesés. Éves szinten azonban várhatóan ebben a kategóriában is folytatódik majd a piac növekedése.

A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge teljesítményt nyújt.

Noha a májusi forgalom 44,5 százalékos növekedést mutat, számszerűen csupán 484 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint a helyzeten javíthatna, ha könnyítenének a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzésén.