Nyitókép: Vajda János

Nagy a gond, több ezer sofőr hiányzik

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. május 11. 06:03
Hosszú távon akár 10 ezer hivatásos kamionsofőr is hiányozhat a fuvarozásból - közölte az InfoRádióban a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének kommunikációs menedzsere. Árvay Tibor szerint a szakemberhiány már most is égető a területen, a szakma sajátosságai miatt pedig a fiatalok képzését és bevonását kellene ösztönözni.

Égető probléma a munkaerőhiány a fuvarozásban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének kommunikációs menedzsere. Árvay Tibor szerint egyre több vállalkozás jelezte, a működésében okoz gondot, hogy gépkocsivezetője nincs, miközben fuvarfeladata lenne.

A következő 5-10 évben tízezres nagyságrendben lehet beszélni a hiányzó sofőrökről – emelte ki a kommunikációs menedzser, aki szerint ez egyrészt európai tendencia, másrészt elöregedő szakmáról van szó.

Árvay Tibor szerint néhány éve hatezer gépkocsivezető hiányzott, és akkor az államilag támogatott hivatásos gépjárművezető-képzés révén, az OFA-programban mintegy ezer sofőrt képeztek ki, de azt nehéz megmondani, hogy ők most a hazai piacon dolgoznak-e.

A fiatalokat kellene bevonni,

mert ők lehetnek azok, akik hosszabb távon szívesen végzik ezt a munkát, kalandvágyból, még családalapítás előtt – vélekedett. A kommunikációs vezető szerint pályakezdőként kiemelkedően magas fizetést lehet kapni.

Az egyesület azt szorgalmazza, hogy induljon el a közoktatásban a hivatásos gépkocsivezetők képzése. Ez a középszintű iskolai oktatás végén egyéves képzést jelentene.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Árvay Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást