Nyitókép: Földi Imre

Tőzsdére mehet a WestEnd - Ez lehet Demján Sándor utolsó nagy dobása

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. május 3. 15:36
Tőzsdére mehet ősszel a WestEnd. A Gránit Pólus menedzsmentje a Forbes magazinnak beszélt először a készülő tranzakcióról.

A Forbes magazin májusi száma címlapján a március végén elhunyt Demján Sándor portréjával jelenik meg. 14 oldalas cikkében a lap nemcsak a milliárdos nagyvállalkozó életútját, és meggazdagodását vázolja, hanem azokat a hosszú távú elképzeléseket is ismerteti, amelyek megvalósítását tulajdonostársaira, és az általa kinevelt menedzsmentre bízta Demján Sándor.

A Forbes azt írja, hogy a nagyvállalkozó utoljára tavaly decemberben beszélt üzlettársaival a következő három év stratégiájáról, köztük arról, hogy milyen jövőt szán a Gránit Pólusnak. Demján Sándor elképzelésének az az alapja, hogy magyarországi erőközponttal a WestEnd, és a mellette lévő óriástelkek jelentik a kiemelt területet, erre kívánnak koncentrálni. Ezzel összefüggésben a nagyvállalkozó még életében jóváhagyta, üzlettársai pedig várhatóan végrehajtják azt, hogy még idén ősszel tőzsdére viszik a WestEndet, ha nem romlik el a tőkepiaci hangulat.

Az 1999. november 12-én átadott 84 000 négyzetméteres komplexumban üzletek, és irodák létesültek. Itt működik a Hilton Budapest szálloda is. Évente több, mint 21 millió a látogató, az üzletek kihasználtsága 97%-os.

A Westend ingatlanhasznosító és üzemeltető kft. árbevétele 2016-ban 3,4 milliárd forint volt, és 232 millió forintot tett ki az adózás utáni nyereség.

Az amerikai üzleti magazin azt írja, hogy már megkezdődött a tőzsdei bevezetés előkészítése, a Westend úgynevezett szabályozott ingatlanbefektetési társaságként lép majd tőzsdére. Ágházi Gyula, a Gránit Pólus vezérigazgatója a Forbesnak azt mondta, a lépés nem jelenti azt, hogy kiszállnak a fő tulajdonosok, hiszen hosszútávon is jó befektetésnek tekintik a WestEndet. Kedvező piaci hangulat esetén viszont a kereskedelmi komplexumban legalább 25%-ban a kis tulajdonosok is részesednének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tőzsdére mehet a WestEnd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást