Nyitókép: Rosta Tibor

Nagy változás jön a MÁV jegypénztáraiban

Infostart
2018. április 16. 12:53
Megötszörözi jegyautomatáinak számát a MÁV, jövő nyártól csaknem négyszáz helyen a jegypénztáros helyett vagy mellett automatákkal találkozhatnak az utasok.

Jegykiadó automatákat vesz a MÁV: 375 berendezést biztosan, és további 110-re opciót tart fenn. Ezzel megötszörözi jegykiadói számát. A bővítését teljes egészében uniós pénzből finanszírozzák, összesen 4,7 milliárd forint van rá - írja a G7.

A MÁV tájékoztatása szerint már jövő nyáron vásárolhatunk az új berendezésekből. A tenderen májusban hirdetnek eredményt, a szerződéskötés után pedig nagyjából 11 hónapja lesz a nyertesnek, hogy az első 385 automatát leszállítsa. Először csak 15 gépet állítanak üzembe, ezeket két hónapig tesztelik, majd a tapasztalatok alapján módosítják a paramétereket, és csak ezt követően indul a sorozatgyártás. Ezután viszont felpörög a folyamat: hetente 15 automatát akarnak telepíteni.

Az első 385 készülék főleg a budapesti elővárosi, a nagy utasforgalmú vidéki (például Miskolc, Nyíregyháza, Szeged) és a balatoni állomásokra kerülhet. Emellett megerősítik a Tatabánya–Győr szakaszt, illetve azokat a nem elővárosi állomásokat is, ahol jelenleg a forgalomirányító vasutasok árulják a jegyeket.

A darabonként 9,7 millió forintos automaták gyorsan megtérülő befektetést hozhatnak, főleg, ha hosszan működő pénztárakat váltanak ki automatákkal. A G7 számításai szerint - ha egy két műszakban üzemelő pénztárt váltanak ki - akkor akár egy év alatt is megtérülhet a befektetés. Ugyanakkor nemcsak a pénztárosok kiváltására helyezik üzembe a gépeket: egyes állomásokon, ahova most gépet helyeznek majd ki, eddig nem is volt jegyértékesítés, és lehetnek olyan állomások is, ahol a személyes jegyvétel is megmarad, az automata csak kiegészítő funkciót lát el.