Nyitókép: Pexels.com

Kiemelkedő negyedévet zárt az autópiac

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. április 6. 18:33
Mintegy harminc százalékkal bővült az új személyautók eladása az első negyedévben – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke az InfoRádióban. Erdélyi Péter szerint idén akár 120 ezernél is több új autó adhatnak el a kereskedők.

Ekkora növekedés negyedéves viszonylatban közgazdaságtanilag nehezen magyarázható – hangsúlyozta Erdélyi Péter. Tíz éve volt a válság első éve, és a devizahiteles autók nagy része kifutott, az érintettek nagy része megszabadult az adósságtehertől. Az ügyvezető elnök szerint azért nőtt meg a magánhasználók száma, mert ezek az emberek elkezdték lecserélni a régi gépjárműveket. Bár a lakosság megtakarításai nőttek, a kamatok azonban alacsonyak, ez ösztönzi a fogyasztást.

Az első három hónapban 31 609 új személyautó talált gazdára, míg a válság legmélyebb pontján egész évben 43 ezer kocsit adtak el

– tájékoztatott a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. A gyártók közül a Suzuki, a Volkswagen csoport, a Ford és az Opel adta el a legtöbb autót.

"Az év hátralévő részében is szépen lassan fejlődni fog a piac” – mondta a szakértő. Becslésük szerint 125 ezer gépkocsit adnak el év végéig. Bár ez a szám alacsony ahhoz, hogy a magyarországi járműpark átlagéletkorát kellően csökkenteni tudja, de Erdélyi Péter szerint már megfelel a piac vásárlóerejének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiemelkedő negyedévet zárt az autópiac
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást