Nyitókép: VINCENT JANNINK

A botrány nem rengette meg a tojáspiacot

Infostart
2018. március 23. 14:23
A vásárlókat nem befolyásolta jelentősen a tavalyi tojásbotrány – derül ki egy felmérésből.

A 2017-es fipronilos tojásbotrány komolyan sújtotta az európai baromfiágazatot: a hatósági döntések miatt nagy baromfi-állományokat kellett leölni, a kereskedelembe kikerült tételeket vissza kellett hívni, meg kellett semmisíteni.Az élelmiszerlánc-biztonsági intézkedések nyomán ugyan sikerült megakadályozni, hogy a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások a fogyasztók egészségében és életminőségében mérhető hátrányt okozzanak, ám ezek az intézkedések a tojás fogyasztói árának jelentős emelkedését okozták – emlékeztet a laboratorium.hu cikke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb felmérésében azt vizsgálta, milyen változásokat okozott a fogyasztói szokásokban a fipronilos botrány.

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények címűszaklapban megjelent kutatás szerint a magyar vásárlók döntő többsége (86%) a botrány ellenére sem változtatott tojásfogyasztási szokásain, sőt kis részük (0,63%) még növelte is a fogyasztását. A tojásbotrány hatására csak

  • a válaszadók 8,6%-a fogyaszt jelentősen kevesebb tojást,
  • az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik az eset óta már egyáltalán nem esznek tojást.
  • A megkérdezettek 3,76%-a korábban sem fogyasztott tojást.

Ami a tojástartalmú élelmiszereket illeti, a fogyasztók többsége (57,21%) nem változtatott vásárlási szokásain, ám viszonylag nagy százalékot képviseltek azok a vásárlók is, akik a botrány óta sokkal kevesebb tojástartalmú terméket vásárolnak (9,83%), illetve azok, akik teljes mértékben felhagytak a tojástartalmú élelmiszerek vásárlásával (10,78%).

A válaszadók 12%-a azért nem változtatott addigi beszerzési gyakorlatán, mert úgy vélte, hogy ha az összetett végtermék valószínűleg már csak elenyésző mennyiségben tartalmazhat fipronilt, 10% pedig korábban sem vásárolt tojástartalmú élelmiszereket.