Nyitókép: VINCENT JANNINK

Húsvétig ennyit emelkedhet a tojás ára

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. március 14. 06:10
2-3 forinttal emelkedhet Húsvétig a tojás fogyasztói ára, tehát 57-58 forintért lesz majd kapható az ünnepek előtt - értesült az InfoRádio az Erste Bank vezető agrár-szakértőjétől. Fórián Zoltán hozzátette: a múlt évi botrányok után idén csak enyhe áremelkedéssel kell számolni.

A tojás ára 1 évvel ezelőtt 20 forint volt, most nagyjából 22 forintot adnak érte darabonként a felvásárlók. A KSH adatai szerint viszont jól tudjuk, hogy a tojás fogyasztói ára 55 forint volt 2018. januárjában.

A Húsvét közeledtével a tojás ára a legizgalmasabb kérdés. Az árszint a tavalyi év végén elég komoly magasságokat ért el, 2018 első hónapjaiban valamelyest korrigált, de a nagyobb keresleti hullám miatt megint emelkedni fog Húsvétra - mondta az Erste Bank vezető agrárszakértője. Az elmúlt évben a fipronil botránnyal és a baromfi influenzával összefüggő kínálat csökkenés emelte meg nagyon a tojás árát, de idén nincs ilyen oka, így jelentős emelkedés nem várható - tette hozzá Fórián Zoltánt.

"Én legfeljebb 2-3 forintos emelkedésre számítok a húsvéti vásárlási hajrában. "

Idén pusztán a keresleti hullám, a keresleti növekedés az, ami emelni fogja valamelyest néhány forinttal a várakozások szerint a tojás árát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
2-3 forinttal emelkedhet a tojás ára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást