eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az ingyen telek sem vonzza a fiatalokat

Az ingyen telek sem vonzza a fiatalokat

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetésének köszönhetően 2016-ban sorra léptek elő olyan – jellemzően kevés lakossal rendelkező, fogyó népességű – falvak, városok, ahol ingyen vagy jelképes összegért ajánlottak építkezési telkeket főleg fiataloknak, annak érdekében.

Bár az ingyen építkezési telkek felajánlása nem új keletű dolog Magyarországon, 2016-ban mégis ugrásszerűen megnőtt azon települések száma, ahol ingyen vagy jelképes összegért ajánlottak fel építkezési telket jellemzően fiataloknak, annak érdekében, hogy azok CSOK igénybevételével betelepedjenek és az adott településen folytassák életüket – írja a Pénzcentrum. Az azonban már 2016-ban is látható volt, hogy hiába az ingyen telkek, nehezen tudnak potenciális családokat magukhoz csábítani.

Az 507 lakossal rendelkező Tolna megyei Izmény és az 573 lakost számláló Zala megyei Óhíd esetében a telekajándékozások elsődleges célja, hogy fiatal párok, családok telepedjenek le a községekben. „Ha mindez megtörténik az iskolánk tovább üzemelhetett volna, és a népességszám sem csökkenne évről évre” – mondta a lapnak Molnár András, Óhíd polgármestere. A településen 9 beépíthető, 1492 négyzetméteres telket ajánlottak fel, míg Izményben 4, átlagosan 900 négyzetméter nagyságú telekre lehetett volna pályázni.

Míg utóbbi telkei iránt elvétve volt csak érdeklődés, az óhídi polgármester nagyon másról számolt be: nagyon sok érdeklődő volt, de közülük

sokan hétvégi teleknek, nyaralónak szerették volna megszerezni az ingatlant.

A jelentkezők közül volt, akik állattartás céljára szerettek volna földet szerezni. Voltak családosok, akik nyilatkoztak, hogy most kezdik gyűjteni a pénzt az építkezéshez, és pár éven belül nem tudják elkezdeni a munkálatokat. Molnár András hozzátette, hogy az első körben kiválasztott kérelmezők közül négyen kötöttek szerződést a faluval, de a mai napig egyetlen építkezés sem kezdődött el.

Volt olyan család, aki kért helyben bérlakást az időre, amíg felépítik a házukat, de végül nem kötöttek szerződést, és már a faluból is elköltöztek. A két település tehát ez idáig annak ellenére sem járt sikerrel, hogy Izmény például

letelepedési támogatást is nyújt:

a feltételeknek megfelelő kérelmezők 200 000 forintot kaphatnak, ha a község közigazgatási területén lakáscélú ingatlan építenek vagy vásárolnak. Mindkét településen továbbra is lehet pályázni az ingyen telkekre.

A portál több más településen is utánajárt az ingyenes telkek sorsának, sok helyen továbbra is él az akció.

Hiányos infrastruktúra, kevés munkahely

Magyarország népessége rohamosan fogy: egy friss kutatás szerint, 2050-re 1,44 millió magyarral él majd kevesebb az országban, mint most. Az elnéptelenedés leginkább a kisebb falvakat, városokat érinti a rossz, hiányos infrastruktúra és a munkalehetőségek hiánya miatt. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×