eur:
395.36
usd:
372.08
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Rossz hír az anyáknak

Rossz hír az anyáknak

Minden munkavállaló számára kihívást jelent, hogy megtalálja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy ez milyen mértékben megvalósítható az alkalmazottak számára a különböző országokban.

A kormányok a rugalmas és támogató módszerek ösztönzésével képesek megkönnyíteni a családos emberek dolgát az egyensúly megtalálásában - írja kutatásában az OECD. Az egyensúly szempontjából nagyon fontos annak az időnek a hossza, amit az ember (nem) a munkahelyén tölt. A túlságosan hosszú munkaidő ugyanis bizonyítottan károsíthatja az egészséget és növelheti a stresszt.

Az OECD tagállamaiban minden nyolcadik alkalmazott 50 vagy ennél több órát dolgozik hetente. Ezen a téren messze Törökország áll legrosszabbul: az alkalmazottak 34 százalékának nagyon hosszú a munkaideje. Utána következik Mexikó (30%), Izrael (15%) és Új-Zéland (15%) - idézte a tanulmányt a Pénzcentrum.

  • Összességében több férfinek van nagyon hosszú munkaideje: körükben ez az arány 16 százalék, miközben a nők körében ez a 8 százalékhoz közelít.
  • Magyarországon az alkalmazottak 3 százalékának túl hosszú a munkaideje, ami jóval kevesebb az OECD 13 százalékos átlagánál.

Termékenység és foglalkoztatottság

A termékenységi mutató terén elmaradunk az átlagtól: Magyarországon átlagosan 1,34 gyereket szül egy nő, míg az átlag 1,71.

Alacsony a nők foglalkoztatottsága is. 2013-ban a nők foglalkoztatottsága 52,8 százalékos volt (ami 5 százalékponttal marad el az OECD átlagától), az anyák foglalkoztatottsága pedig csak 51,7 százalékos volt 2011-ben, ami az európai OECD tagállamok legalacsonyabbjai közé tartozott.

Összességében a 38 vizsgált országból a 13. helyen végzett Magyarország, az első Hollandia lett.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×