eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kiderült, mennyi magyar venne elektromos autót

Kiderült, mennyi magyar venne elektromos autót

Tíz autós közül kilencen mérlegelnék egy alternatív meghajtású autó beszerzését, a többség pedig nyitott arra is, hogy elektromos autót vásároljon.

Szakértői becslések szerint már több mint háromezer tisztán elektromos autó közlekedik Magyarországon, de az év végére elérheti a szám az ötezret is. A következő években átlagosan 65-68%-os bővüléssel számol a kormányzat.

Az Ipsos egy kutatássorozat első lépéseként még 2017-ben felmérte a hazai autósok elektromos autózáshoz való pillanatnyi viszonyát, illetve a jövőbeni beszerzési terveket. Az online kérdőív segítségével megkérdezett 863, jogosítvánnyal rendelkező megkérdezett harmada váltja le jelenlegi autóját 2019-ig, és tízből kilencen mérlegelnék egy alternatív meghajtású autó beszerzését a jövőben.

A kutatócég becslése szerint a teljes autós célcsoport negyede, míg a viszonylag új, 5 évnél fiatalabb autót használók harmada venné számításba legközelebb e-autó vásárlásának lehetőségét. A gyerekes családosok és a diplomás autósok különösen nyitottak a tisztán elektromos hajtású gépkocsik vásárlására - mondta Kovács Balázs, az Ipsos Zrt. kutatási projektvezetője az InfoRádióban.

Kiderült, mennyi magyar venne elektromos autót

A kutatás szerint elsősorban racionálisnak vélt érveket soroltak fel a válaszadók az elektromos autók használata mellett:

a környezetvédelmet, a városi levegő tisztaságának védelmét, a hangtalan autózás előnyét, illetve az alacsonyabb fenntartási költségeket.

Mindezek után említették meg azt az újfajta élményt is, amit az elektromos autó vezetése nyújthat. 

A kutatási projektvezető elmondta, hogy a válaszokból az is kiderült, hogy elsősorban a hétköznapi használatra, vagyis a munkába ingázásra, a gyerekek szállítására használnák az elektromos autót. Ez a fajta autózás, mintegy 20-30 kilométeres napi távot jelentene, amire az alternatív meghajtású autók már képesek megtenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×