eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Már biztos: eladják a magyar GE egyik üzletágát is

Már biztos: eladják a magyar GE egyik üzletágát is

A General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége veszi meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi (EMEAT) fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát, a cég Tungsram Csoport néven működik a jövőben - közölte a GE a szerdán megkötött megállapodás-tervezetről. A cég öt gyárat üzemeltet Magyarországon.

Az amerikai cég tájékoztatása szerint a tervezett adásvétel keretében a GE több mint 4000, döntően magyarországi munkavállalót, 5 magyarországi gyárat (Budapesten, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Kisvárdán és Hajdúböszörményben), valamint régiószerte kereskedelmi irodákat és egyéb ingatlanokat adna át a vevőnek.

A német Jörg Bauer legutóbb a GE Magyarország elnökeként dolgozott. Ehhez a vállalathoz tartozik a fényforrásüzletág Budapesten működő európai, közel-keleti, afrikai és török regionális üzleti központja is.

A tervezett értékesítés része a GE fényforrásüzletágának teljes EMEAT regionális szervezete, beleértve a kereskedelmi területet, a disztribúciós megállapodásokat, a fényforrás- és alkatrészgyárakat, telephelyeket és munkavállalókat, továbbá a vállalat globális autólámpa-üzletágának kereskedelmi szervezetét és gyártókapacitásait.

A tervek szerint az adásvétel - amelynek összegét üzleti titokként kezelik - 2018 közepéig, több lépésben zárulhat.

A magyar szervezet és a telephelyek már április elejére átkerülhetnek a leendő új tulajdonoshoz.

A tervezett tranzakcióval létrejövő Tungsram Csoport átmeneti ideig a GE Lighting márkanevet is használná, ezt követően pedig Tungsram márkanév alatt értékesítené a termékeit. A közlemény emlékeztet arra, hogy a GE 1989-ben vásárolta meg a Tungsramot, amely a "legtöbb európai piacon több mint egy évszázadig egyet jelentett a világítással".

A tervezett tranzakció a helyi megállapodásoktól függ, ahol szükséges, a GE az adott ország előírásainak megfelelően konzultál majd a munkavállalók képviselőivel az aláírás előtt. A tervezett adásvétel sikere esetén a cégcsoport új tulajdonosa az EMEAT régió jelenlegi vezetőivel tervezi az új vállalat irányítását.

A GE fényforrásüzletága az EMEAT régióban hagyományos fényforrásokat és LED-lámpatesteket forgalmaz nagykereskedő és disztribúciós partnerein keresztül kereskedelmi vevői és végfelhasználói számára. A GE 60 éve az autólámpa-piac vezető szereplője, a gépjárművekben használatos fényforrások teljes skáláját kínálja, a vállalat autólámpáit Magyarországon gyártják és a világ minden táján értékesítik.

A GE a fényforrásüzletágában Magyarországon termelt áruinak 99 százalékát exportálja.

Öt gyárat üzemeltet Magyarországon: a Budapesti Fényforrásgyárat, a Nagykanizsai Fényforrásgyár és Logisztikai Központot, a Kisvárdai Halogén- és Autólámpagyárat, a Zalaegerszegi Alkatrészgyárat, valamint a Hajdúböszörményi Alkatrészgyárat.

Mivel az új vállalat önállóan is jelentős exportőr maradna, a tervezett tulajdonosváltást követően az Eximbank továbbra is támogatná a vállalat működését. A folyamatos, zökkenőmentes átmenet érdekében az új tulajdonos is számíthatna a bank exporthitelkeretére - írták.

A GE felidézi, hogy 2017-ben jelentette be, hogy a fényforrásüzletág, valamint a Current üzletág eladását tervezi, mivel a GE az alaptevékenységére kíván koncentrálni. A GE a Fényforrásüzletág mostani adásvétellel nem érintett elemeit, valamint a Current üzletágat külön tranzakcióban kínálja megvételre.

A közlemény idézi Bill Laceyt, a GE fényforrásüzletágának globális elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a tervezett tranzakció lehetővé tenné, hogy a létrejövő, kifejezetten erre a régióra koncentráló szervezet gyorsabban alkalmazkodjon a piaci változásokhoz és több erőforrást fordítson a regionális lehetőségekre, ami nemcsak további értéket teremtene partnerei számára, de megalapozná hosszú távú növekedését és sikerét is.

Jörg Bauer úgy vélekedett, hogy a Tungsram mint nemzeti márka, az elmúlt évszázad leginnovatívabb magyar ipari vállalata. Az öröksége és nemzetközi ismertsége megalapozza, hogy az innováció a tervezett új vállalat jövőjének legfőbb sarokköve maradjon. A leendő cég a jelenlegi munkatársakra és a hazai infrastruktúrára építve további növekedést szeretne elérni az innovációra alapozva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×