eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Ezek voltak a lakosság kedvenc állampapírjai

Ezek voltak a lakosság kedvenc állampapírjai

Csaknem 205 milliárd forintos havi bővüléssel 7145 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok állománya januárban, amelyből a forint papírok 7007,6 milliárdot tettek ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

A sajtóközleményből kiderül, az év első hónapjában Prémium Magyar Állampapírból (Pmáp) fogyott a legtöbb, 164,4 milliárd forint, így a teljes állomány elérte a 2140,7 milliárdot.

A második legnépszerűbb papír januárban a Kétéves Magyar Állampapír (2Máp) volt 34,7 milliárdnyi értékesítéssel, amelyet a Bónusz Magyar Állampapír (Bmáp) követett 20,5 milliárddal.

Fontos változás, hogy a januárban indított, kétéves és hosszabb futamidejű állampapír-sorozatokat (2Máp, Bmáp, Pmáp és Prémium Euró Magyar Állampapír, azaz Pemáp) már csak magánszemélyek vásárolhatják - hívta fel a figyelmet az ÁKK.

A változtatást az tette lehetővé az adósságkezelő szerint, hogy az elmúlt években az államadósság szerkezete átalakult, annak jelentős része, 25 százaléka ma már a lakosság tulajdonában van, ami hozzájárul a biztonságos finanszírozáshoz. Ennek megfelelően a jövőben már elegendő a jelenlegi arány biztosítása, ami lehetőséget ad arra, hogy a belföldi vásárlók körében a magánszemélyek elsőbbséget élvezzenek - összegezte az ÁKK.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×