eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Változás a Richternél az Esmya vizsgálata miatt

Várhatóan május végén zárul le az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottságának vizsgálata a Richter Gedeon Nyrt. Esmya nevű, a méhmióma kezelésére szolgáló készítménye miatt - mondta az InfoRádiónak Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. A cég az eset miatt, az eddigi évektől eltérően, nem közöl előrejelzést a teljes árbevételre 2018-ra.

Várhatóan május végén zárul le az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottságának vizsgálata a Richter egyik fő nőgyógyászati terméke, a méhmióma ellen alkalmazott Esmya ügyében.

  • Az ügy 2017. december 4-én kezdődött, amikor a gyógyszerügynökség a betegkockázat minimalizálása érdekében indított vizsgálatot, mert úgy ítélte meg, hogy bizonyos mellékhatás-bejelentéses esetek, amelyek májkárosodásról szóltak, összefüggésben lehetnek a Richter Esmya nevű gyógyszerével. Akkor a cég azt közölte, hogy ez egy rutineljárás,
  • Az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága pénteken ideiglenes intézkedést rendelt el: az Esmyával kezelt betegeknek rendszeres májteszten kell átesnie, illetve a hatósági vizsgálat időtartama alatt az orvosok nem írhatják fel ezt a gyógyszert.

"Mivel a betegek biztonsága kiemelt prioritás, a vizsgálatban maximálisan együttműködtünk a hatóságokkal, azzal együtt, hogy a meggyőződésünk, hogy a készítmény biztonságos és hatásos. Mind a preklinikai, mind a klinikai adataink azt támasztják alá, hogy az Esmya nem vezet semmiféle májkárosodáshoz; semmiféle nyoma nincs annak, hogy a májra bárhogyan hatna" - mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Hozzátette: várják, hogy tisztázódjon a készítményük, de a praxisban felmerült esetek még nem tisztázódtak véglegesen, ezért májusig várniuk kell.

A készítményt egyébként 2012-ben törzskönyvezték és azóta több mint 700 ezer emberen alkalmazták.

A vizsgálat miatt nincs árbevételi előrejelzés

Az eddigi évektől eltérően nem közöl előrejelzést a teljes árbevételre 2018-ra a Richter Gedeon Nyrt.

A cég hétfői, éves jelentése szerint a társaság 2017-ben 21,1 százalékkal kisebb konszolidált nettó nyereséget ér el, mint egy évvel korábban. A csökkenésben a különféle átértékelésekből és a halasztott adókötelezettségekben bekövetkezett változás játszott közre a vezérigazgató szerint.

Orbán Gábor azt mondta az InfoRádiónak, hogy a cég működése szempontjából inkább az üzemi eredményt érdemes figyelembe venni, ott pedig 2017-ben két számjegyű emelkedés volt megfigyelhető.

Az idei várakozásaikról elmondta: a tavalyi év kiváló eredményét sok olyan hajtóerőnek köszönhetik, amelyek hatását idén már nem élvezhetik ugyanolyan mértékben (a kariprazin-készítmény használatából származó, amerikai piaci jogdíjbevételek, az Esmya és a Bemfola felfutása, a rubel felértékelődése stb.).

"Ezek hiánya és az Esyma-vizsgálat okozta vizsgálat miatti bizonytalanság biztosan meg fog látszani az idei eredményeken - még akkor is, ha május után kedvező forgatókönyv bontakozik ki".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×