eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyolc százalékkal nőtt az egyik céges teher

A közlemény szerint ezt az összeget kell minden 25 dolgozónál többet foglalkoztató társaságnak, ahol a megváltozott munkaképességűek száma nem éri el a teljes állomány 5 százalékát, a hiányzó létszám után fejenként az államkasszába fizetnie.

Hozzátették, a cégeknek a kialakult helyzetben saját dolgozóik rehabilitációs átvilágítása is megoldást jelenthet. A Trenkwalder által az elmúlt években elvégzett, mintegy 8000 munkavállalót érintő auditok tapasztalatai alapján a dolgozók demográfiai összetételtől függően a munkavállalók akár több mint 5 százalékánál is tárhatnak fel kedvezményre jogosító tartós betegséget, vagyis az adott cég akár teljes rehabilitációs hozzájárulási kvótáját is megspórolhatja.

Ez a lehetőség azért is jelent segítséget a cégeknek, mert az általános munkaerőhiány miatt már a megváltozott munkaképességű dolgozók toborzása is nehézségekbe ütközik.

A közlemény idézi Balog Lajost, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetőjét, aki kifejtette, kevesen tudják, hogy egyes tartós egészségügyi problémával élő dolgozók jogosultak rá, hogy havonta a személyi jövedelemadójukból visszaigényeljék a mindenkori minimálbér 5 százalékát (idén ez az összeg 6900 forint). Ráadásul ez az összeg akár 5 évre visszamenőlegesen is jár, ami meghaladja a 400 ezer forintot. A jogszabály olyan betegségeket is ebbe a körbe sorol, mint például a laktózintolerancia, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség. A kedvezmény igénybevételére jogosító betegséget az adott munkavállalónak igazolnia kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

A Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. már több mint 20 éve jelen van Magyarországon, a cég a munkaerő-kölcsönzés területén az egyik piacvezető társaság, 10 százalék feletti piaci részesedéssel rendelkezik. A Trenkwalder 2016-ban több mint 6000 kölcsönzött munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele pedig meghaladta a 15,7 milliárd forintot, miközben az évet 9,5 millió forintos veszteséggel zárta.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×