Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy változás történik a bankfiókokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szép lassan eltűnnek majd a pénztárak.

A legegyszerűbb és egyben leghétköznapibb banki műveleteket többnyire már otthonról, online is képesek vagyunk végrehajtani, de továbbra is vannak olyan műveletek, melyekhez kénytelenek vagyunk bemenni a fiókba: tipikusan ilyenek a pénztári műveletek. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy milyen módon szeretnék ezt a területet is modernizálni, automatikusabbá tenni a bankok.

Bosszantó lehet, ha egy egyszerű pénztári tranzakcióra kell sokat várni, és  logikusnak tűnhet, hogy több pénztárat kell fenntartani a fiókokban, de több pénzintézet is egészen más utat választott a probléma orvoslására.

Készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ekkel igyekszik tehermentesíteni a pénztárait, illetve amennyire lehetséges, teljesen meg is szüntetik a pénztárakat.  Nem feltétlenül szorítják ki azonnal az új ATM-ek a hagyományos pénztárakat: számos fiók van, ahol egyszerre mindkét befizetési lehetőség megvan az ügyfelek részére. 

A bankok ugyanis arra törekszenek, hogy minél jobban tehermentesíthessék a banki ügyintézőket, hogy azok az egyéb feladataikra összpontosíthassanak, a  bevételek legnagyobb része ugyanis a hitelek kihelyezéséből, illetve a befektetési, egyéb termékeik értékesítéséből származik. A  banknak érdeke, hogy pénz érkezzen a nála vezetett számlákra, de a készpénz feldolgozása, tárolása, adminisztrációja jelentős költségeket emészt fel.