eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla
Idén újra emelkedhetnek a bérek Magyarországon

Idén újra emelkedhetnek a bérek Magyarországon

Idén akár 9 százalékos is lehet a reálbérek átlagos növekedése, a falvakban működő kisvállalatoknak ez gondot jelenthet - mondta az InfoRádió kérdésére a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára az InfoRádiónak elmondta,

2010-ben a minimálbér 73500 forint volt, 2017-ben ez 127500 forintra emelkedett,

többek között az elfogadott 2016-os döntésnek, majd a tavaly életbe léptetett 15 százalékos emelkedésnek. Hozzátette, 2018-ban pedig újabb 8 százalékos minimálbér emelés lesz: így összességében 88 százalékkal emelkedett a minimálbér 2010-hez képest.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint, miután újra emelkedik a minimálbér, ezért a magasabb bérek is emelkednek,

így körülbelül 8-9 százalékos béremelkedés várható.

Hozzátette, tapasztalataik azt mutatják, hogy elsősorban a nagyon kis vállalkozásoknak okozhat ez gondot, de  2017-ben egy nagyobb mértékű minimálbér és garantált bérminimum emelést is sikerült a vállalkozóknak  kigazdálkodniuk.

Az államtitkár elmondta, hogy néhányan elégedetlenek lehetnek: „Nincsen adatok erre, ahonnan jött jelzés főként a kistelepüléseken levő kereskedelmi egységek, élelmiszerboltok esetében fordult elő.” Hozzátette, hogy megvan az a fórum, ahol a kormány majd meg tudja vitatni a helyzetet a szociális partnerekkel. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×