Az önjáró autózás után érkezik az önjáró bevásárlás

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. február 5. 06:06
A világ egyik legnagyobb webáruháza megnyitotta az első kassza nélküli kamerás boltját.

A vásárlók már le tudnak tölteni egy olyan applikációt, amellyel az üzletbe belépve úgy lehet vásárolni, hogy az ne igényeljen személyes interakciót. Az applikáció és a bolt integrált mesterséges intelligenciája kommunikál, így a kiválasztott termékeket nem kell pénztárosnál kifizetni, hanem a számlát online rendezik - mondta az InfoRádióban Müller Zsolt, a KPMG retail szektorért felelős igazgatója.

A rendszer sok mindent lát, azt is, hogy mennyi idő alatt születik meg a döntés, illetve azt is, hogy milyen sorrendben vásárolják meg a termékeket. 

A kamerás rendszer egyben figyeli és meg is tanulja a vásárlók fogyasztását – hogy melyik terméket választják leginkább  –,

így segíthet a boltosoknak a marketingben és a termékek kiválasztásában is. 

Máshol nem működik még ilyen bolt, de nagyon sokan próbálkoznak, folynak a tesztek hasonló megoldásokkal.

„A Walmart Amerikában elkezdett ezzel foglalkozni, és egyébként Németországban is van több ilyen megoldás. Egyelőre főleg a technikai részére fókuszálnak, hogyan is lehetne megoldani ezt a boltokban” – mondta Müller Zsolt, de hozzátette, néhány bolt megjelenése után is nehézkes lenne a technológia elterjesztése, mivel nagyobb anyagi ráfordítást,  illetve több időt igényelne a fogyasztók hozzászoktatása is.

A szakember elmondta, hogy 10 éves távlatban már valódi alternatív megoldása lehet a vásárlásnak, illetve az értékesítésnek, mivel a mesterséges intelligenciával felszerelt bolt hasonló analíziseket végez, mint az önjáró autó, amit hasonlóan a közeljövőben tartanak reálisnak bevezetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lassan önjáró autókban mehetünk az intelligens boltokba vásárolni
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást