eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla
Pénzügykutató: perifériára kerülhet a magyar gazdaság

Pénzügykutató: perifériára kerülhet a magyar gazdaság

Afelé tart a magyar gazdaság, amiről egyszer már bebizonyosodott, hogy nem képes többletjövedelmek előállítására - mondta Petschnig Mária Zita tudományos főmunkatárs, akit az 50 éves Pénzügykutató jubileumi konferenciája alkalmából kérdeztünk.

A Fordulat és reform című kiadványt 1986-ban adták ki, most ugyanezzel a címmel tartott kedden jubileumi konferenciát a Pénzügykutató Zrt. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak azt mondta, hogy ahogy a szocializmusban, úgy jelenleg is egy fordulatot kell végrehajtani a gazdaságban. Hozzátette, hogy afelé tart a magyar gazdaság, amiről „egyszer már bebizonyosodott, hogy nem képes többletjövedelmek előállítására.” 

Petschnig szerint a gazdasági adatok pillanatnyilag nem ezt a pályát mutatják a magyar gazdaság számára (a makrogazdasági számok jók), ám ha az adatok mögé nézünk, mégis ilyen kép rajzolódik ki.

Mögöttes folyamatok

Petschnig szerint az Európában zajló konjunktúra kedvez a magyar gazdaságnak, hiszen Magyarország nagyon érzékeny a külgazdaságra. „A többi országban is nagyon jók a mutatók, de

a többi volt szocialista országhoz képest  mi még mindig hátrányban vagyunk”

 – tette hozzá. A főmunkatárs elmondta, hogy a hazai gazdaság 3,8 százalékos növekedése a középmezőny aljára elegendő. 

Petschnig Mária Zita azt mondta, hogy a magyar gazdaságra nemcsak a konjunktúra külső segítsége gyakorol pozitív hatást, hanem az európai uniós források, illetve azok a hazaáramló összegek is, amiket a külföldön dolgozó magyarok utalnak a családjaiknak. Javultak továbbá a cserearányok, jók a nemzetközi kamatfeltételek és a hitelfelvételi lehetőségek. Kedvező tehát minden olyan külső tényező, amely meg is tudná rázni a magyar gazdaságot. 

„Ha ezek elmúlnak, akkor lepusztulva áll az a magyar gazdaság, amelyből egyre inkább kezdik a piacgazdasági törvényeket felszámolni, és ez egy rettenetesen rossz üzenetet” 

– vélekedett a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa, aki szerint a magyar gazdaság folyamatosan veszti a versenyképességét és perifériára  kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×