eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Íme a friss trend, már a fordulaton is túl van a hitelpiac

Íme a friss trend, már a fordulaton is túl van a hitelpiac

A magyar lakosság és a vállalati szféra sem vett fel annyi hitelt 2008 óta, mint a tavalyi év egészében.

A Magyar Nemzeti Bank közzétette a bankszektor decemberi hitelezési és betéti adatait: a lakosság tavaly közel annyi hitelt vett fel, mint 2005-ben, a lakáshitel-felvételek pedig már a 2006-os szintet közelítették. A teljes háztartási hitelfelvétel  a 2008-as csúcs 59 százaléka volt –  írja a Portfolio

Két mozgatóerő

Az InfoRádiónak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője elmondta: a 2016-os évet sokáig úgy jellemezték, hogy a hitelezési fordulat éve volt. Ez esetben pedig a 2017-es év a hitelezés fellendülésének éve.

Az új kihelyezések a lakosság körében nagyon erőteljesen, közel 20 százalékkal nőttek. Ennek két nagy motorja volt: a lakáshitelek és a személyi kölcsönök.

Gyorsult a lakáshitelek új kihelyezésének növekedése, így a 2016-os 29 százalék után 39 százalékos bővülés történt. Ebben az újlakás-projektek felpörgése és a CSOK népszerűsége is szerepet játszhatott. Bár a személyi kölcsönök esetében lassulás következett be az új kihelyezések bővülésében, az itt tapasztalt 47 százalékos növekedés felülmúlja a lakáshitelekét. 

A hitelállomány nagysága alig nőtt

A két motor által pörgetett növekedés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy nagyon jelentős mértékben növekedjen a teljes lakossági banki hiteltartozás, ugyanis nagyon erőteljes volt a lakosság hiteltörlesztése. Ennek következtében a lakosság teljes hitelállománya mindössze 1,3 százalékkal emelkedett - mondta a Portfolio vezető elemzője.

A válság előtti felfutás kezdeti szintje

A lakossági kihelyezések volumene 1250 milliárd forint körül volt tavaly, vagyis közel akkora volt, mint 2005-ben. "Azt tudni kell, hogy a válság előtti felfutás nagy felfutás idején, 2006-2008 között ennél jóval magasabb volt a hitelkihelyezések összege, de ez a 2017-es adat azt mutatja, hogy már kezdjük megközelíteni azt a szintet. A lakáshitelezés a 2006-os szinten van, tavaly közel 650 milliárd forintnyi új lakáshitel talált gazdára, míg a csúcs 800 milliárd forint körül volt 2008-ban - mondta Palkó István.

Tavaly a háztartások

  • lakáshitel-állománya 3,9 százalékkal növekedett,
  • a személyi kölcsönök állománya 27,7 százalékkal nőtt,
  • a szabad felhasználású jelzáloghiteleké viszont 16,5 százalékkal csökkent. 

Megugrott a vállalati hiteltartozás

A vállalatok hitelállománya dinamikusan nőtt 2017-ben: 9,5 százalékkal emelkedett a cégek banki hiteltartozása.

Közel 612 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a vállalatok, köztük a kis- és középvállalkozások, mint amennyit törlesztettek.

A lakosságihoz hasonlóan a vállalati hitelezésben 2008 óta a legjelentősebb bővülés volt 2017-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×