Mire kell figyelni házépítésnél?

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. február 2. 04:59
Érdemes pontosan utána járni, hogy milyen vállalkozással építjük fel a házunkat.

A pontos tervezés és engedélyezés, valamint számonkérhető kivitelezési szerződés kell ahhoz, hogy a fogyasztó ne érje kellemetlen meglepetés, ha építkezik, mondta az InfoRádiónak a Budapesti Békéltető Testület elnöke. Baranovszky György kiemelte:

még mindig kevesen érvényesítenek a vállalkozók felé a kötbért csúszás esetén, holott ezt is ki lehet kötni a szerződésben.

Hozzátette, hogy a megrendelő kérjen be minél több árajánlatot, járjon utána a kivitelezőnek (Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamaránál, a Budapesti Békéltető Testületnél), kérjen írásbeli szerződést. Ezek mind azt segítik, hogy ha felépítenek egy házat, és utána probléma lenne vele, akkor ne kelljen a szavatossági jótállási jogokat nehezen érvényesíteni.

„Menjenek ki a helyszínre, fényképezzenek, videózzanak és kérdezzék a vállalkozót

– javasolta Baranovszky, aki szerint, ha jó vállalkozóval szerződtünk, akkor az építkezés során felmerülő problémákat is lehet orvosolni. 

A szakember szerint mielőtt elkezdődik a munka kérjenek be kész terveket, engedélyeket, illetve rögzítve legyen egy kötbérelőírás, ha a vállalkozó nem időben, nem a szerződés alapján teljesíti a munkát. Hozzátette, azonban ritka az amikor a fogyasztó és vállalkozó közti szerződésében a fogyasztó el tudja érni, hogy kötbért fizessen ki neki.   


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mire kell odafigyelni egy ház építésénél?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást