eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Így költekezik a magyar

Szépen hízik a boltos vásárlás, immáron 2013 második fele óta. De a drága cikkek – bútor, mosógép, televízió, laptop és autó – esetében még van lemaradás.

A családok fogyasztási célú költekezése 2017-ben a Blokkk.com becslése szerint túllépte a 18 ezer milliárd forintot, ennyit költöttünk a boltban és a különböző szolgáltatásokra – például vendéglőben vagy utazásra. Egy évvel korábban ez a kiadása 17 ezer milliárd, egy évtizeddel ezelőtt pedig 14 ezer milliárd forint volt ez az érték.

Tehát

a pénztárakban kifizetett összeg közel 30 százalékkal nőtt tíz év alatt,

úgy, hogy közben volt egy válság.

A családi költekezés legnagyobb szelete a boltos vásárlás, ez 2017-ben túllépte a tízezer milliárdos határt. 2013 második félévétől mérve folyamatos a boltos vásárlások növekedése. Az egy főre jutó fogyasztást nemzetközi összehasonlításban nézve Magyarországnak így is csak a sor vége felé jut hely. Az Európai Unióban mindössze három ország van, ahol az egy főre jutó fogyasztás kevesebb, mint hazánkban.

A vásárolt javak tartóssága alapján a hivatalos nemzetközi besorolás megkülönböztet tartós (például bútor), féltartós (például ruházat) és nem tartós terméket (például élelmiszer), továbbá fizethetünk valamilyen szolgáltatásért is (például cipőjavítás). A legkevesebbet a drágább tartós javakra költjük, mivel kis mennyiséget vásárlunk belőlük, a legtöbb kiadást pedig a szolgáltatások jelentik.

Az egy évnél hosszabb ideig használható háztartási javak piaca 2007-ig nőtt, ebben egyebek mellett szerepet játszott a családok hitelfelvételének megugrása, nem csekély súllyal a devizaalapú kölcsönök. A válság hatására azonban negyven százalékot zuhant ezen termékek vásárlása. 2011-től pedig folyamatosan bővült a piac, de 2017-ben összességében még mindig – több mind 15 százalékkal – elmaradt a korábbi csúcstól a vásárlások értéke.

Bútor

A bútorpiac a 2007-es csúcsot követően 2013-ig esett több mint 40 százalékot. Ezt követően szép fokozatosan tért csak magához. 2017-ben a Blokkk.com becslése szerint megközelítette az egy évtizeddel ezelőtti szintet, amiben feltehetően jelentős szerepet játszott a fizetések emelkedése mellett a lakásépítés támogatása is. Bár az új lakások építésének java még csak az alapozásnál vagy a falhúzásnál tart, de folyamatosan élénkül a lakáspiac, és a bútorvásárlás korábban is kötődött az otthonteremtéshez.

A bútorpiac az ígéretes területek közé tartozik, amit jelez, hogy az Ikea, a Yisk és a Kika mellett nemrég megjelent a Möbelix is.

Háztartási gépek

A tartós elektromos háztartási gépek – mint a porszívó, a hűtő vagy a mosógép – a piac nagy lendületet vett az elmúlt három esztendőben, sőt jócskán túl is lépi az évtizeddel ezelőtti szintet, pedig ez is nagyot – 35 százalékot – zuhant 2009 tájékán. A növekedésben lehetett némi szerepe a kormánynak, hiszen az energiatakarékosság jegyében pénzt ad a hűtő, vagy éppen a mosógép vásárlásához.

Szórakoztatás

A híradástechnikai cikkek piaca 40 százaléknál is többet esett, a mélypontot pedig 2011-ben érte el. Kilábalni azonban még nem tudott a gödörből, néhány százalék híján az ötöde még hiányzik a korábbi csúcshoz mérve. Az informatikai piacnál is hiányzik egy bő 20 százalék az egy évtizeddel ezelőtti szinthez képest.

Autó

A magyar autópark kimondottan öreg, és a használt autó sokkal jobban fogy az újnál. Az új autópiac a korábbi években nem sok híján harmadára esett vissza, a mélypont 2011-ben volt. Jelenleg a fele körül mozog az új autós költekezés értéke a korábbinak. Az autómobilizáció gyenge tere a magyar fogyasztásnak, nemzetközi összehasonlításban is, ráadásul az autóvásárlások nagyobb része céges beszerzés.

A statisztika a használt autópiac autókereskedéseinek adatait összegzi, ott van még a magán csere-bere és a magánimport is. Ennek tükrében az adatsor csalóka némileg, hiszen 2017-ben 150 ezer körüli darabszámban hoztak be a határon túlról használt autót, főleg olcsót és régit. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×