eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Stresszhelyzeti vizsgálatot indult a Brexit miatt

A brit EU-tagság megszűnéséből eredő esetleges súlyos piaci és makrogazdasági stresszhelyzet banki hatásainak modellezésére indított több hónapig tartó szimulációs gyakorlatot csütörtökön a londoni székhelyű Európai Bankhatóság (EBA).

A szervezet, amely jövőre - éppen Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése miatt - Londonból Párizsba költözik, azt kívánja feltárni, hogy az Európai Unió 48 legnagyobb bankjára és az unióban maradó tagállamok makrogazdasági teljesítményére miként hatna a legrosszabb Brexit-forgatókönyvek megvalósulása.

Az EBA hangsúlyozza, hogy nem előrejelzésről, hanem kockázatelemzési célú szimulációról van szó.

A 22 oldalas stresszhelyzeti forgatókönyv-csokor legrosszabb változata azt feltételezi, hogy Nagy-Britannia - az Európai Unió második legnagyobb gazdasága - rendezetlen körülmények között, kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki, és ezt az EU-ban is súlyos recesszió követi.

Az erre a helyzetre felvázolt szimuláció szerint az Európai Unió egészének átlagos hazai összterméke (GDP) már az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal visszaesik, és 2020-ban is csak 0,7 százalékkal növekedne. Ezek rendre 3,5, 4,1, illetve 1,1 százalékponttal rosszabb GDP-növekedési teljesítmények lennének az e három évre alapesetben, súlyos Brexit-stresszhelyzet nélkül várt uniós szintű átlagos gazdasági növekedési ütemekhez képest.

A kumulatív negatív növekedési hatás a vizsgált három évben összesen 2,7 százalékos átlagos gazdasági visszaesést okozna az Európai Unióban.

Az EBA e stresszhelyzeti forgatókönyve szerint a magyar gazdaság az idén stagnálna, jövőre 2,1 százalékkal visszaesne, 2020-ban 1,9 százalékkal növekedne. Mindez a vizsgált időszakban mínusz 3,7, mínusz 5,3, illetve mínusz 1,3 százalékpontos eltérést jelentene a magyar gazdaságban e három évre alapesetben, vagyis súlyos EU-szintű Brexit-stressz nélkül várt GDP-növekedési teljesítményekhez képest - áll az Európai Bankhatóság táblázatos forgatókönyvében.

Az EBA a stresszhelyzeti szimulációs modellbe az Európai Unió egészére 27,7 százalékos halmozott ingatlanpiaci árzuhanást is beállított 2020-ra.

A bankhatóság novemberben teszi közzé, hogy vizsgálata szerint az európai bankrendszer legnagyobb pénzintézetei miképp reagálnának egy ilyen súlyos stresszhelyzeti Brexit-forgatókönyvre.

A héten kiszivárgott egy bizalmasnak szánt brit kormányzati tanulmány, amely szerint a brit gazdaság mindenképpen megszenvedi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások.

A jelentéshez használt modellszámítások szerint a brit hazai össztermék halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.

A brit kormányzati szakértők által készített tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe - amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×