eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ismert lesz minden bankszámlán szereplő összeg, és ez jó nekünk

Ismert lesz minden bankszámlán szereplő összeg, és ez jó nekünk

A kriptovaluta és a mögöttük álló blockchain modell alapvetően átalakítja a pénzügyi viszonyokat, és sokkal biztonságosabb platformot biztosít - állították a meghívott szakértők az InfoRádió Aréna című műsorában. Mi köze a technológiának a 2008-as válsághoz? Mivel jár, hogy minden számlán szereplő összeg ismert lesz? Hogyan alakul át a ma ismert bankrendszer?

A Bitcoin azért került most ennyire a nyilvánosság középpontjába, mert sok százszorosára nőtt az árfolyama, és ez mindig felkelti az érdeklődést, de a mögötte álló blockchain technológia már tíz éve megjelent - derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Ez egy olyan megoldás, amely bármilyen vagyoni érték tranzakcióját, egyik embertől vagy szervezettől a másikig vándorlását tudja az eddigi technológiáknál biztonságosabbá tenni" - mondta Benedek Péter, a Blockchain Competence Center ügyvezetője, és példaként azt említette, hogy bármiféle művelet a tranzakcióval örökre látható marad, nem lehet visszavonni vagy megváltoztatni. 

"Az adott vagyoni érték mozgásának a biztonságát helyezi magasabb szintre"

- mondta Benedek Péter.

Topolay Gábor, a Világgazdaság újságírója szerint a blockchain megteremtésének szükségességét a 2008-as pénzügyi válság idézte elő. A világkereskedelem nagy szereplői okozói voltak a krízisnek, emiatt nagyfokú bizalomvesztés jelentkezett a pénzügyi intézmények, különösen a bankrendszerrel szemben. 

"A bank hiteles nyilvántartást vezet arról, hogy nekem mennyi pénzem van egy adott számlán. Közvetítő közegként lép be, ha én pénzt utalok valakinek, ő vezeti az elszámolást. Megjelent az igény egy decentralizált fizetési rendszer iránt, ahol

két fél pénzügyi tranzakciója között nincsen semmiféle közvetítő közeg, és mégis teljesen hiteles.

A világ másik felén lévő felhasználó is pontosan tudja, hogy ez a tranzakció megtörtént" - mondta a szakújságíró, és felidézte, hogy ekkor, 2008 októberében egy Szatosi Nakamoto álnevű programozó, vagy programozók egy csoportja kiadott egy dolgozatot, amelynek ez volt a címe: Bitcoin - egy felhasználók között elektronikus fizetési rendszer. Ez volt az első működő blockchain modell.

"A hagyományos transzparenciarendszert a feje tetejére állította:

most a banknál a nevem és a folyószámlaszámom nyilvános, viszont az, hogy mi van a számlán, és milyen tranzakciók történtek, teljesen privát, senki sem lát rá, csak én, a bank és a tranzakcióban érintett másik fél. A blockchain ezt megfordította, és az, hogy kihez tartozik egy számla, teljesen privát, a tulajdonosról csak egy kód, egy hosszú számsor látszik, viszont

a számla tartalma és az összes tranzakció a világ összes Bitcoin-felhasználója előtt teljesen nyilvános, transzparens, nyomonkövethető"

- mondta Topolay Gábor.

Nincs nagy hatásuk a kriptovalutáknak

A szakértők szerint világgazdasági pénzbősége mellett még az sem jelentene problémát, ha a kriptovaluták bedőlnének. Topolay Gábor hangsúlyozta, hogy nem a legnagyobb befektetőké ez a szegmens.

"Ez most egy 540 milliárd dolláros piac. Ez elmarad a legnagyobb amerikai tőzsdei cégek piaci kapitalizációjától. A kriptopiac nem a nagybefektetők, hanem a kis- és középbefektetők világa. Ha holnap bedől a bedől a piac, és minden kriptovaluta hirtelen egy dollárra visszaesik, nem nagyon fogja megérezni a világgazdaság" - mondta a Világgazdaság munkatársa, és megjegyezte, a kriptopénzek nem váltják majd ki a nagy valutákat.

"Nem célja az, hogy a nemzeti devizát kiváltsa, ez egy elszámolási eszköz hálózati elemek között. Nem az lesz, hogy 15 év múlva bitcoinnal fogok fizetni, ugyanúgy euró vagy dollár lesz a zsebemben, csak az elszámolás kettőnk között kriptovaluta-alapú lesz" - mondta a Világgazdaság szakújságírója.

Benedek Péte arról beszélt, hogy a blokklánc technológia súlya folyamatosan nő, de még nem jelentős világszinten.

"Még nem ez a jellemző megoldás a nagy államigazgatási vagy nagyvállalati rendszereknek, akkor mondhatjuk majd azt, hogy világgazdasági jelentősége van, ha mérhető súlyúvá válik. Szerintem ez egy-három éven belül történik meg a piacon" - mondta a Blockchain Competence Center, és hozzátette, új szereplők is a piacra kerülnek.

"A világ vezető informatikai cégei marketing- és fejlesztési erőfeszítést tesznek két-három éve a blockchainbe. Egyértelműen felsorakozott minden világcég a technológia mögé, ezt jelzi, hogy ez nem lufi" - mondta a Blockchain Competence Center ügyvezetője, és jelezte, a blockchain technológia a hagyományos rendszereket is megújítja majd.

Iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra, hogy ne maradjon le az InfoRádió videóiról!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×