eur:
394.64
usd:
371.68
bux:
66972.75
2024. április 16. kedd Csongor

Brutális lopás: 534 millió dollár értékű digitális deviza tűnt el

A japán pénzügyi felügyelet (FSA) ellenőrzést helyezett kilátásba minden kriptodeviza-váltónak és tevékenységének javítására szólította fel hétfőn a Coincheck elektronikus kereskedési platformot, amelytől 534 millió dollár értékű digitális devizát loptak el a múlt héten hekkerek.

A tokiói székhelyű Coincheck.com oldalon a bitcoint kivéve minden kriptodeviza kereskedését felfüggesztették pénteken, miután számítógépes kalózok 58 milliárd jen értékben loptak el alternatív kriptopénzt (altcoin) egy likvid, "forró" tárcából, ahol nagy összegek folyamatosan elérhetőek.

A tárcában az egyik legnépszerűbb altcoint, a NEM (New Economic Movement) rövidített néven ismert digitális devizát tárolták.

A CoinMarketCap (CMC), a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a NEM árfolyama pénteken 1,01 dollárról 0,78 dollárra csökkent, de hétfőn már 0,95 dollárra emelkedett vissza a jegyzés. A NEM piaci tőkeértéke alapján a világ tizedik legnagyobb digitális devizája.

Az érintett platformot üzemeltető azonos nevű vállalat, a 2012-ben alapított Coincheck vasárnap közölte, hogy az ellopott pénz 90 százalékát saját forrásból visszatérítik a mintegy 260 ezer kárvallott ügyfélnek, bár az még kérdéses, hogy mikor és milyen módon teszik ezt meg.

Az újabb sikeres hekkertámadás ráirányítja a figyelmet a kriptodevizaváltás szabályozásának nehézségeire. Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban, a világ első országaként tavaly fogadták el a bitcoint legalizáló törvényt és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai (fintech) iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.

A japán FSA február 13-ig adott időt a Coinchecknek, hogy elkészítse jelentését a történtekről, illetve tegye meg a szükséges intézkedéseket egy újabb lopás megakadályozására. A felügyelet jelezte, hogy szükség esetén kész egyoldalú ellenőrzéseket végrehajtani más kriptodeviza-kereskedőknél.

A Coincheck hétfőn közölte, hogy azonnal erősíti a befektetők védelmét és a szabályokat, valamint fejleszti kockázatkezelési rendszereit.

Japánban tavaly április óta kötelező jegyzékbe vetetniük magukat a kriptodevizákat váltó elektronikus kereskedési platformok üzemeltetőinek, de az ezt megelőzően is működő internetes felületeken, így a Coinchecken is folytatódhatott a kereskedés a hivatalos regisztráció megszerzéséig. Az FSA eddig 16 cégnek engedélyezte, hogy digitálisdeviza-váltót üzemeltessen, további 16 kérelme pedig elbírálás alatt áll.

A 2014 augusztusa óta működő Coincheck.com felület Japán legnagyobb bitcoin váltója, és tavaly szeptemberben kapta meg a japán pénzügyi felügyelettől a kriptodeviza-kereskedésre és fizetési szolgáltatások nyújtására vonatkozó engedélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×