eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ilyen még sosem volt az olajpiacon

Ilyen még sosem volt az olajpiacon

Az OPEC történetének egyik legsikeresebb akciója, hogy az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 70 dollár fölé emelkedett. Időközben az olajpiac bevonzotta a spekulánsokat, és világméretű folyamat alakult ki.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint az olaj árának emelkedését az okozza, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) sikeresen betartja a 2016 novemberében vállalt kvótákat. Úgy tűnik, hogy az OPEC történetének legsikeresebb akciója ez, mert nem csak a tagállamok, hanem a velük szövetséges nem OPEC-tagországok is betartják, ezeket a kvótákat - többek között Oroszország is így tett, és mintegy 300 ezer hordóval csökkentette a termelését. 

Pletser Tamás az InfoRádiónak elmondta, rövid távon még lehet további áremelkedés,  de a jelentős emelkedés már kétséges, mivel az a konkurens országokban, így például az Egyesült Államokban is - már ösztönözheti a palaolaj kitermelését. A fokozódó palaolaj-termelés pedig megfoghatja az olajár emelkedését.

„A palaolaj-termelés 2012 és 2014 között lényegében kielégítette a világ olajkeresletének növekedését.

Az nagyon nagy kérdés, hogy a mostani állapotban vajon a palaolaj-termelés képes lesz-e hasonló növekedésre. Azt gondolom, hogy ez lesz az idei év legfontosabb kérdése az olajpiacon– mondta az elemző. Hozzátette, alapvetően a 60-70 dollár közötti Brent olajár várható, jelenleg azonban nagy mértékű spekuláció alakult az olaj körül.

"Azok a pénzek, amelyek korábban a részvény- és a kötvénypiacokon jelentős hozamokat értek el, most nagy mértékben megjelentek a nyersanyag-piacokon.

És mivel az olaj a leglikvidebb nyersanyag ma a piacon, itt van a legnagyobb spekuláció - mondta Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×