Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áfacsökkentést sürgetnek a tejágazatban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közleménye szerint.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tejágazati megbeszélésen továbbra is problémánaknevezte, hogy irreálisan olcsón érkeznek Magyarországra, sokszor valószínűleg adócsalással, megkérdőjelezhető minőségű UHT-tejek (ezek több hónapig tárolhatók szobahőmérsékleten az ultramagas hőkezelés eredményeként). A piac tisztítása érdekében csökkenteni kellene az általános forgalmi adót (áfa) és fokozottabb ellenőrzéseket szervezni - mondta.

A közlemény szerint példaként említette, hogy az egyik hazai nagykereskedő literenként 99 forintért kínál 11 hónapja Németországban gyártott, már csak alig egy hónapig eltartható, kínai feliratos UHT-tejet.

A magyar kiskereskedelembe így bejutó termékek lenyomják az árakat, ami súlyos károkat okoz a termelőknek, feldolgozóknak és a fogyasztókat is becsapják

- hangsúlyozta Mélykuti Tibor a közlemény szerint.

A megoldást szerinte az jelentené, ha az ESL- (a hőkezelésnek köszönhetően 21-28 napig eltartható) és az UHT-tej áfáját mihamarabb 5 százalékra mérsékelnék és fokozottan ellenőriznék a tisztességtelen nagykereskedőket.

Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta: az Európai Unióban tavaly a piac stabilizálódott, de jelentősen emelkedni kezdett a tejtermelés. A termelőknek készülniük kell arra, hogy az árak továbbra is szélsőségesen ingadozhatnak. Magyarországon a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára decemberre elérte a 102 forintot. Ez még mindig alacsonyabb, mint a többi visegrádi országban és 16-17 forinttal elmarad az európai átlagtól, de harmadával magasabb a 2016-os 74 forintos magyarországi átlagárnál.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány komolyan segítette a hazai tejtermelőket, valamint a tejipart és a jövőben is fokozott figyelmet fordít az ágazatra. Hozzátette: májusban ismét fogyasztásösztönző kampányt indítanak a tejfogyasztás növelése érdekében - írták.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke támogatta a terméktanács javaslatait és üdvözölte, hogy több áruházlánc szinte teljes egészében hazai tejet forgalmaz.