eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Áfacsökkentést sürgetnek a tejágazatban

Áfacsökkentést sürgetnek a tejágazatban

Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közleménye szerint.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tejágazati megbeszélésen továbbra is problémánaknevezte, hogy irreálisan olcsón érkeznek Magyarországra, sokszor valószínűleg adócsalással, megkérdőjelezhető minőségű UHT-tejek (ezek több hónapig tárolhatók szobahőmérsékleten az ultramagas hőkezelés eredményeként). A piac tisztítása érdekében csökkenteni kellene az általános forgalmi adót (áfa) és fokozottabb ellenőrzéseket szervezni - mondta.

A közlemény szerint példaként említette, hogy az egyik hazai nagykereskedő literenként 99 forintért kínál 11 hónapja Németországban gyártott, már csak alig egy hónapig eltartható, kínai feliratos UHT-tejet.

A magyar kiskereskedelembe így bejutó termékek lenyomják az árakat, ami súlyos károkat okoz a termelőknek, feldolgozóknak és a fogyasztókat is becsapják

- hangsúlyozta Mélykuti Tibor a közlemény szerint.

A megoldást szerinte az jelentené, ha az ESL- (a hőkezelésnek köszönhetően 21-28 napig eltartható) és az UHT-tej áfáját mihamarabb 5 százalékra mérsékelnék és fokozottan ellenőriznék a tisztességtelen nagykereskedőket.

Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta: az Európai Unióban tavaly a piac stabilizálódott, de jelentősen emelkedni kezdett a tejtermelés. A termelőknek készülniük kell arra, hogy az árak továbbra is szélsőségesen ingadozhatnak. Magyarországon a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára decemberre elérte a 102 forintot. Ez még mindig alacsonyabb, mint a többi visegrádi országban és 16-17 forinttal elmarad az európai átlagtól, de harmadával magasabb a 2016-os 74 forintos magyarországi átlagárnál.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány komolyan segítette a hazai tejtermelőket, valamint a tejipart és a jövőben is fokozott figyelmet fordít az ágazatra. Hozzátette: májusban ismét fogyasztásösztönző kampányt indítanak a tejfogyasztás növelése érdekében - írták.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke támogatta a terméktanács javaslatait és üdvözölte, hogy több áruházlánc szinte teljes egészében hazai tejet forgalmaz.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×