eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elképesztő adatok a pénz áramlásáról a világban

Elképesztő adatok a pénz áramlásáról a világban

A világon tavaly megtermelt vagyon legnagyobb része a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került. A nőket kizsákmányolják, egyenlőtlenségek vannak az oktatásban és az egészségügyben.

2016-2017-ben minden második nap lett egy új milliárdos - írta a segélyszervezet, utalva a Forbes pénzügyi magazinnak a milliárdosokról szóló és először 1987-ben kiadott listájára.

Míg három évtizede 140 milliárdos 295 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezett,

addig 2017-ben 7700 milliárd dolláros összvagyonnal az Oxfam szerint rekordszámú, 2043 milliárdos szerepelt a listán.

"A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve" - hívta fel a figyelmet a fejlesztési szervezet, amely szerint viszont a bolygó lakosságának szegényebbik felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből.

Az Oxfam szerint e kiegyensúlyozatlanság egyik oka "a konszernek és a szupergazdagok adóelkerülése", a leggazdagabb egy százalék ugyanis az adózással kapcsolatos különböző trükkök révén évi mintegy 200 milliárd dollárt "spórol meg".

A fejlődő országok viszont e trükkök miatt legalább 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el,

ami több mint az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárd dolláros összege.

Az Oxfam egyik németországi vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy

a jelenlegi gazdasági rendszer "a nők következetes kizsákmányolásán" alapul.

"Kevesebbet fizetnek" nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak rosszul fizetett foglalkozásban és kevésbé biztonságos munkakörülmények között - fogalmazott Jörn Kalinski.

Az Oxfam ezért felszólította a politikusokat, hogy gátolják meg a vállalatcsoportok és a szupergazdagok adóelkerülését, biztosítsanak egyforma jövedelmeket és esélyeket a nőknek és a férfiaknak, valamint

fektessenek be az egyenlő oktatásba és az egészségügybe.

A jelentést a kedden kezdődő davosi világgazdasági fórum előtt hozták nyilvánosságra. A nagyszabású svájci eseményre várják mások mellett Donald Trump amerikai elnököt és több európai kormányfőt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×