eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Változtatna az áfaszabályokon az Unió, itt a javaslat

Az Európai Bizottság új szabályokra tett javaslatot az egységes uniós áfaövezet létrehozása érdekében azért, hogy döntően csökkentse az Európai Unión belüli évi 50 milliárd eurós áfacsalás mértékét, miközben támogatja a vállalkozásokat és biztosítja az államháztartási bevételeket - közölte Valdis Dombrovskis csütörtökön.

Az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa aláhúzta, az új szabályokra tett bizottsági javaslat arra irányul, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a tagállamoknak az áfamértékek meghatározása, és a kkv-k gyarapodását elősegítő, kedvezőbb adózási környezet kialakítása terén.

Mint elmondta, a tagállamok által 1992-ben elfogadott közös uniós áfaszabályok túlságosan korlátozóvá váltak,

alig néhány ágazat és termék esetében teszik lehetővé a kedvezményes áfamérték alkalmazását. A javaslat nagyobb önállóságot biztosít a tagállamoknak az adókulcsok tekintetében.

Elmondta azt is, hogy a bizottság szerint a kisebb vállalkozások aránytalan hozzáadottérték-adó szabályozásnak kénytelenek megfelelni.

A határon átnyúló kereskedelmet folytató vállalkozások 11 százalékkal magasabb megfelelési költségekkel szembesülnek a kizárólag belföldön kereskedőkhöz képest,

ami a kisebb szereplőket érinti a leghátrányosabban. Ez gátolja a növekedést, mivel a kisvállalkozások teszik ki az EU-n belüli vállalkozások 98 százalékát.

A bizottság ezért azt javasolja, hogy több vállalkozás vehesse igénybe az egyszerűbb áfaszabályokat, amelyek jelenleg csak a legkisebb cégek számára elérhetőek.

A hozzáadottérték-adóval kapcsolatos megfelelési költségek összességében véve évente 18 százalékkal fognak csökkenni.

Mint elmondta,

  • a javaslat szerint 2 millió eurós lesz az a bevételi küszöbérték, amely alatt a kisvállalkozások szabályokat vehetnének igénybe - például az egyszerűsített áfaregisztrációs, számlázási és nyilvántartás-vezetési kötelezettségek -, függetlenül attól, hogy mentesek-e a hozzáadottérték-adó alól vagy sem.
  • A jövőben lehetőséget biztosítanak a tagállamok számára arra, hogy mentesítsék az áfamentes kisvállalkozásokat a nyilvántartással, a számlázással, az adó nyilvántartásával és a bevallással kapcsolatos áfakötelezettségek alól.
  • Továbbá a 100 ezer eurós árbevételi küszöbérték lehetővé fogja tenni, hogy a több tagállamban működő vállalkozások is áfamentességet kapjanak - közölte az uniós biztos.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×