eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Elképesztő, ami Közép-Európában tapasztalható

Elképesztő, ami Közép-Európában tapasztalható

Idén lesz megfigyelhető a leggyorsabb növekedés 2011 óta. Az Európai Unióban a gazdasági növekedést a peremországok húzhatják.

A világgazdaságban három nagy trend várható - fejtette ki Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának partnere. Elsőként azt említette, hogy 2011-hez képest a legmagasabb lesz a gazdasági növekedés üteme. A másik fontos körülmény, hogy az olcsó pénz időszaka lassan lejár, a Fed láthatóan már megkezdte a kivonulást és kamatemelést indított el. A harmadik lényeges tényező az energiaszektorban várható: arra számítunk, hogy 2018 a legnagyobb energiaigényű év lesz, ugyanakkor érdemi olajár-emelkedés nem várható - mondta Polacsek Csaba.

Az InfoRádió kérdésére hozzátette: az Európai Unión belül is három nagy csoportot különböztethetünk meg. Az eurózónában ugyanis eltér a magországok és a perifériák növekedése. A harmadik terület Közép-Európa, ezekben az országokban lényegesen nagyobb a gazdasági növekedés.

Románia Közép-Európában is kiemelkedő teljesítményt mutat fel: "2017-ben egy elképesztő 8,5 százalék körüli növekedést produkált, 2018-ban várhatóan 5 százalék fölötti növekedés lesz. Lengyelországban 3,4 százalékot várunk, Magyarországon pedig a 2017-es szinthez hasonlót, valamivel 4 százalék alattit” – mondta Polacsek Csaba.

Hozzátette,

a régió növekedése annak is köszönhető, hogy a költségelőnyök miatt a termelés egy része áthelyeződik Közép- és Kelet-Európába.

Polacsek  elmondta, munkanélküliség tekintetében két nagy blokkot lehet megkülönböztetni: a mediterrán régiót és a német gazdasági befolyás alatt álló térséget. Például 

Görögország a maga 20 százalékos mértékével jelentősen kiemelkedik, de Spanyolországban is 15 százalék, Olaszországban pedig 11 százalék körüli a munkanélküliség.

A másik oldalon pedig Németországban 3,5, Lengyelországban 4,2 , Magyarországon 4, Hollandiában 4, Csehországban pedig 3 százalék alatt van a munkanélküliség. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×