eur:
395.2
usd:
371.93
bux:
66200.64
2024. április 16. kedd Csongor
Átalakul az olajpiac, ez lesz a hatása

Átalakul az olajpiac, ez lesz a hatása

Az elemző szerint lesznek olyan térségek, amelyek kiesnek az olajpiacról. Az északi-tenger sem elég vonzó terület már, azonban nem vonulnak ki teljesen a térségből.

A kőolaj szerepe a világban fokozatosan csökken, mondta az InfóRádió Aréna című műsorában Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. Pletser hozzátette, egy-két területen van még, ahol  gyakorlatilag döntőszerepe van a kőolajnak, mint például a mobilizációban, eziránt van a legnagyobb érdeklődés, ugyanis itt is nagy változásokra van esély. 

„Például, tíz évvel ezelőtt rengeteget beszéltünk az északi-tengeri kutatásról és kitermelésről, így tudjuk jól, hogy hatalmas olaj- és gázlelőhelyek vannak, viszont a költség nagyon magas”– mondta Pletser, aki hozzátette,

az Északi sarkkörtől északabbra és a sarkkör környékén már senki sem kutat és nem termel. 

„Úgy tudjuk, hogy az Északi-tenger sem elég vonzó terület. Nem történik meg a teljes kivonulás, viszont sokkal kisebb aktivitást látunk”– mondta Pletser. Hozzátette, az Északi-tenger mint kitermelési terület jövője elsősorban attól függ, hogy mennyibe kerül az olaj: 

„Egy 70-80 dolláros olajár mellett valószínűleg a tevékenység ismét erősödni fog.”

Az erősen olajtermelés-függő országok egy részénél az alacsonyabb olajár miatt elindult egyfajta átalakulás. „Olyan új reformtervek indultak, amiket korábban nem láttunk. Erre a legjobb példa Szaúd-Arábia esete, ahol az új ifjú uralkodó egy komoly reformprogramot indított el, aminek pont az a célja, hogy az országot levigye erről a pályáról és jóval kisebb legyen az olajfüggősége” – mondta az elemző. 

Oroszországnak az alacsony olajár és az ország ellen bevezetett szankciók komoly lökést adtak, ugyanis kénytelenek voltak más, saját iparágakat kifejleszteni és megerősíteni,  tette hozzá Pletser Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Döntött Izrael az ellentámadásról, Irán súlyos megtorlással fenyegetőzik - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Döntött Izrael az ellentámadásról, Irán súlyos megtorlással fenyegetőzik - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×